Hrvatske šume raskinule ugovore s 20 tvrtki zbog kršenja obaveza

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. siječanj 2019. u 11:38
Foto: Getty Images

Radi se o višegodišnjim ugovorima koje je bivša uprava društva sklapala u razdoblju od 2010. do 2016. godine, a njihova vrijednost u ukupnom ugovornom razdoblju iznosi 1,16 milijardi kuna.

Hrvatske šume raskinule su 20 ugovora o prodaji drvne sječke i ogrjevnog drveta s kogeneracijskim tvrtkama zbog neispunjavanja ugovornih obaveza, izvijestili su u četvrtak iz tog javnog poduzeća, najavivši natječaj na kojem se će ponuditi ta sirovina novim kupcima.

Uprava Hrvatskih šuma u priopćenju navodi kako je obavijestila kupce da se 20 krovnih ugovora o prodaji drvne sječke i ogrjevnog drveta radi proizvodnje električne i/ili toplinske energije smatra raskinutim, jer tvrtke potpisnice nisu dostavile uporabne dozvole za svoja kogeneracijska postrojenja u ugovorenim rokovima.

Radi se o višegodišnjim ugovorima koje je bivša uprava društva sklapala u razdoblju od 2010. do 2016. godine, a njihova vrijednost u ukupnom ugovornom razdoblju iznosi 1,16 milijardi kuna.

Time će se samo u ovoj godini osloboditi 265 tisuća tona vrijedne sirovine za nove kupce, za što će Hrvatske šume raspisati natječaj najkasnije u roku od 15 dana, kaže se u priopćenju.

„Hrvatske šume kao državna tvrtka moraju štititi nacionalne interese i upravljati resursom s pažnjom dobrog gospodara. Uz to, učinkovitija upotreba sirovina i energije u svim fazama energetskog lanca jedna je od obaveza koju je Hrvatska preuzela pristupanjem Europskoj uniji, što je bio dodatan razlog zbog kojeg smo odlučili raskinuti naslijeđene ugovore”, rekao je predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Kako je naveo, u njima između ostalog nije bilo propisano da kupac mora dostaviti dokaze o ostvarenju prijavljene energetske učinkovitosti kogeneracijskog postrojenja, zbog čega se velik dio toplinske energije danas "rasipa u zrak", umjesto da se iskoristi za sušenje pilanskih proizvoda, u staklenicima ili za grijanje stambenih zgrada.

Jakupčić naglašava da je jedan od najvažnijih ciljeva Uprave Hrvatskih šuma raščišćavanje zatečenih poslovnih odnosa i izgradnja transparentnih i održivih kriterija, kako bi se vrijednim resursom gospodarilo na najbolji mogući način.

Dosadašnji ugovori su bili nepovoljni i zbog zajamčene fiksne cijene robe tijekom cijelog razdoblja trajanja ugovora (14 godina) dok je istovremeno za sve ostale kupce cijena podložna promjenama na godišnjoj razini, navodi se u priopćenju. Time se privilegiralo vlasnike kogeneracija budući da podaci Eurostata govore kako je cijena drvne sječke u 2015. godini bila 75 posto viša nego u 2005. te je nastavila rasti.

Stoga će novi natječaj propisivati ukupnu godišnju učinkovitost postrojenja, indeks razvijenosti područja na kojemu postrojenja posluju, broj novozaposlenih, način korištenja toplinske energije, kao i račune za isporučenu električnu energiju kako bi se znalo tko radi i koliko proizvodi, poručuju iz Hrvatskih šuma.

Komentirajte prvi

New Report

Close