Hrvatske šume novim modelom prodaje drva ugrozile male pilane, veliki se snašli

Autor: Biserka Ranogajec/VL , 29. kolovoz 2013. u 18:00
Igor Kralj/PIXSELL

Tzv. prodaja drva na panju licitacijom od pilana traži tehničku opremljenost, a nameće i kupnju drva koje im nije potrebno.

Nova politika Hrvatskih šuma o prodaji drva na panju, a ne kao dosada posječenih i iz šume izvučenih trupaca, prilično je uznemirila drvnu industriju, posebice pilane. Kažu kako im to povećava troškove i poskupljuje trupce, a na licitaciji se mora kupiti cijelo drvo, pa i ono što im ne treba.

Zdravko Jelčić, predsjednik Udruge drvoprerađivača pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, optimističniji je i vjeruje u dva modela prodaje koji se razmatraju u Šumama. Prema prvom modelu, kupci koji imaju ugovore kupovat će samo one vrste trupaca koji im trebaju, dok drugi predviđa kupnju svega. Konkretno, Jelčić će kao direktor tvornice namještaja Spin Valis kupiti drvo koje treba prema ugovoru, a ono što njemu ne treba kupovat će Šume uvećano za trošak sječe i izvlačenja te prodavati trećima. Iako je u svijetu prodaja na panju uobičajena praksa, Jelčić smatra da drvoprerađivači nisu trenutačno spremni to prihvatiti jer tehnološki i kadrovski nisu opremljeni. Osim toga, imamo ugovorene količine i cijene koje ne želimo da nam se povećaju, kaže on.  

Branko Samaržija, vlasnik pilane Kupa-promet iz Krasnog u Lici, ne vjeruje da će pilane same moći organizirati poslove od sječe do izvlačenja drva te se pita zašto Hrvatske šume ne rade kao i dosada. ”Nismo registrirani za nove djelatnosti, mi pilimo trupce, a ne sječemo ih i vučemo iz šume. Ako Šume uz tolike stručnjake ne mogu to organizirati, kako ćemo onda mi? Kada već ne mogu platiti kooperante koji su im to dosad radili, a spominje ih se 200, spremni smo čak platiti trupce i više samo da se ne bavimo tim poslovima”, zaključuje Samaržija.

Sve će pokupovati stranci

Upućeni tvrde kako je upravo zbog sukoba kooperanata i Hrvatskih šuma nastao i cijeli problem oko nove politike prodaje trupaca, a to je i mnoge pilane ostavilo bez sirovina. Konkretno, Dragutin Rešković, direktor drvne industrije Bohor iz Belovara pokraj Zagreba, koja ima 130 zaposlenih i 90-postotni je izvoznik parketa i briketa, vrlo je kritičan. “Veliki kupci su se snašli, a mi mali ostali smo bez trupaca i Bohor može zaposlene u rujnu poslati kući jer je dobio 30 posto manje trupaca. Od ove godine uvedene prodaje putem licitacija na panju omogućit će da naše drvo pokupovaju stranci. Bolje je bilo kad su Šume rušile drva, a sada ljudi su već pokupovali traktore i bojim se da će biti još više krađa u šumama“, pretpostavlja  Rešković.  

Kooperanti im preskupi

No, u Hrvatskim šumama negiraju manjak isporučenih trupaca tvrdeći da je od ukupno ugovorenih količina za ovu godinu do 31. srpnja isporučeno 58 posto. Međutim, otkrivaju i kako je “dinamika proizvodnje bila uvjetovana vremenskim prilikama i sve do ožujka u Gorskom kotaru je bilo visokog snijega, pa se nije moglo  na vrijeme početi s proizvodnjom, odnosno sječom. Dio poslova proizvodnje obavljaju kooperanti koje odabiru na natječajima, ali niz ovogodišnjih natječaja je propao jer su ponuđene cijene bile previsoke”.

Osim toga, pravdaju se nadalje, pojavljuju se konstantno novi kupci i nije moguće sto posto zadovoljiti. Konkretno, godišnji etat (propisana količina trupaca za sječu) u šumama kojima gospodare Hrvatske šume je oko 2,2 milijuna kubika, dok instalirani pilanski kapaciteti iznose više od pet milijuna kubika, tvrde u Šumama. Nisu, poručuju, u mogućnosti povećati količinu trupaca za prodaju, ali će ugovorene količine kupcima isporučiti do kraja godine.

M. Kavran, Drvni klaster

'Novi model ugovaranja pozitivan'

Najavljenu mogućnost novog ugovaranja ocjenjujemo pozitivnom i mislimo da može pridonijeti boljoj suradnji drvne industrije i Hrvatskih šuma, kaže Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera. Ugovaranje na panju podrazumijeva veliku fleksibilnost i sposobnost kupca da organizira sve radnje na obaranju ili izvlačenju stabala te kupnju svih pripadajućih količina, bez obzira na njihovu kvalitetu. Uloga Hrvatskih šuma može biti upravljačka, te više kontrolna, ali i u slučaju interesa i postojeći tehnički kapaciteti Šuma mogu preuzeti obavljanje nekih poslova.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Međutim iako smo doneli zakon o izvozu da se neprodaju trupci prerađivači i pilane su doskočili i izigrali zakon prevarili državu pa sad samo taj trupac izrežu i pošalju kamionom napolje a uvozimo slavonski furnir iz recimo Njemačke

New Report

Close