Hrvatske bolnice uskoro dobivaju prve zvjezdice, a pacijenti identifikacijske narukvice s barkodom?

Autor: Poslovni.hr , 27. kolovoz 2019. u 09:43
Foto: Getty Images

Koliko vrijedi koja bolnica u Hrvatskoj pacijenti danas samo nagađaju ili se vode preporukama prijatelja i članova obitelji.

Svaka će bolnica ubuduće morati imati jasno definiran postupak za identifikaciju pacijenta, kao što je, na primjer, jednoznačno označavanje pacijenata identifikacijskim narukvicama s barkodom, i provesti ga prije nego se poduzme bilo kakav medicinski postupak. Morat će imati i svoj etički kodeks, dostupan javnosti, a svaki će plan liječenja, prije nego se provede, liječnik morati prodiskutirati s pacijentom, odnosno s njegovom obitelji, piše Novi list.

Ove su novosti dio novog Pravilnika o akreditacijskim standardima za bolničke zdravstvene ustanove, koji je do 13. rujna u javnoj raspravi. Da bi dobila akreditaciju, bolnica će morati razviti sustav praćenja rizika, ali i sustav promocije zdravlja i sprečavanja bolesti svojih zaposlenih, pa će tako djelatnicima bolnica biti dostupna medicinska pomoć za odvikavanje od pušenja, konzumacije alkohola i drugih opojnih sredstava, a bit će dužni razvijati komunikacijske i druge vještine potrebne u radu s pacijentima i njihovim obiteljima.

Projekt u ladici

Koliko vrijedi koja bolnica u Hrvatskoj pacijenti danas samo nagađaju ili se vode preporukama prijatelja i članova obitelji. Unatoč 10-godišnjem postojanju Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu, koja je početkom godine prešla pod kapu Ministarstva zdravstva, bolnice u Hrvatskoj danas nemaju akreditacije, izuzev tri do četiri privatne ustanove koje su ishodile međunarodnu akreditaciju. Akreditacija je važan element u radu bolnice, jer je dokaz kvalitete i sigurnosti za pacijenta te jamči zdravstvenu zaštitu sukladnu suvremenim medicinskim spoznajama, stručnim protokolima i međunarodnim kriterijima i indikacijama kvalitete.

Indikatori kvalitete i sigurnosti u zdravstvu uključuju stopu smrtnosti, posebno u kirurškim odjelima, stopu bolničkih infekcija, količinu komplikacija, razinu opreme, duljinu liječenja… Akreditacija se smatra najboljim načinom objektivnog mjerenja, no zadnjih deset godina nije bilo dovoljno da se taj plan provede i da bolnice, poput hotela, dobiju zvjezdice koje su znak njihove kvalitete. Osim što bi pacijentima dale ključne informacije o bolnici u kojoj se liječe, bolnice koje rade najkompleksnije procedure imale bi i veći budžet od onih koje rade rutinske postupke.

Bivša Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu prošla je i prvu fazu natječaja za sredstva iz Europskog socijalnog fonda koja bi se usmjerila na uspostavu sustava za provedbu akreditacija bolnica, no administrativnim promjenama, odnosno ulaskom u sastav Ministarstva zdravstva, taj je projekt ostao zaboravljen u ladici.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close