Hrvatske autoceste kreću s pilot projektom naplate cestarine

Autor: Josip Bohutinski/VL , 30. siječanj 2019. u 22:00
HAC se nada smanjenju troškova, Foto: T. MILETIĆ/PIXSELL

Isključivo elektronsku naplatu, i to od 22 do 6 h, HAC će prvo provesti na postaji Vučevica.

Hrvatske autoceste (HAC) od sutra, 1. veljače kreću s pilot projektom naplate cestarine u noćnim satima samo putem ENC uređaja na manjim i niskofrekventnim naplatnim postajama. Prva takva je Vučevica na autocesti Zagreb-Split-Ploče. Izlaz u ENC Only sustavu funkcionirat će isključivo noću, od 22 do 6 sati. U HAC-u objašnjavaju da je svrha ENC Only sustava smanjenje troškova poslovanja uz zadržavanje standarda korištenja postaja.

“Cilj je i potaknuti korištenje ENC uređaja, te osvijestiti korisnike da njime ostvaruju značajan popust na cestarinu od minimalno 21,74%”, navode u HAC-u. Dodaju da se implementacija ENC Only planira na više niskofrekventnih postaja kao prijelazno rješenje do uvođenja novog sustava naplate. Naplatna postaja Vučevica, poznata kao izlaz s autoceste za selo Dugobabe odakle je bivši premijer Ivo Sanader, uvrštena je u pilot projekt, kažu u HAC-u, jer tijekom godine u noćnoj smjeni njome prosječno prođe oko 10 vozila, od čega četiri koriste ENC. Ako, pak, vozač noću pokuša izaći s autoceste na Vučevici, a nema ENC, u HAC-u kažu da će se morati vratiti na autocestu i izaći na naplatnim postajama Dugopolje ili Prgomet gdje su blagajnici. Pilot projekt naplate cestarine samo ENC-om od 22 do 6 h na Vučevici trajat će mjesec dana i pokaže li dobre rezultate proširit će se i na druge manje prometne postaje.

“Po završetku pilot projekta ćemo analizirati sve podatke. Značajne uštede očekujemo u smanjenju potrebe za novim sezoncima”, kažu u HAC-u. Naplata ENC Only na manjim postajama bila bi rješenje do uvođenja novog sustava naplate koja bi bila beskontaktna, bezgotovinska i bez zaustavljanja. Trebao bi se primjenjivati od 2021.

Komentirajte prvi

New Report

Close