Hrvatska zaostala između 2. i 3. industrijske revolucije

Autor: Bernard Ivezić , 27. studeni 2016. u 22:01
Prof. dr. sc. Ivica Veža sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje/Sanjin Strukić/PIXSELL

Dio domaćih proizvođača poput bravarskih radionica na razini je 1,4, tvrdi I. Veža.

Hrvatska industrija zastala je između druge i treće industrijske revolucije rezultat je istraživanja na uzorku od gotovo 200 industrijskih proizvođača od Dubrovnika do Slavonskog broda. Ivica Veža, voditelj projekta INSENT, kojem je cilj napraviti hrvatski model inovativnog pametnog poduzeća, objavio je u petak u Zagrebu na konferenciji GALP 2016. da se prema njihovom istraživanju na skali od 1. do 4. industrijske revolucije hrvatska industrija nalazi na 2,15.

"Željeli bi četvrtu industrijsku revoluciju, ali prije nego krenemo u ostvarivanje tog cilja trebali bi biti svjesni da nam je industrija zapela između druge i treće industrijske revolucije", istiće Veža. Prvu industrijsku revoluciju pokrenuo je parni stroj, drugu električna energija, treću, koja je započela sredinom prošlog stoljeća, pogurala je primjena računala, a danas se priča o četvrtoj industrijskoj revoluciji koju karakterizira umrežavanje pametnih strojeva u kombinaciji s umjetnom inteligencijom, big dateom i biotehnologijom.

Veža navodi da u Hrvatskoj ima sjajnih proizvodnih tvrtki koje proizvode robote ili ih pak koriste u vlastitoj proizvodnji poput HSTEC-a, AD Plastika i Končara što ukazuje da je razvijenost domaće industrije jako neujednačena. "Neka poduzeća već su na putu 4. industrijske revolucije, znači na razini 3,4, ali ima i onih na razini 1,4, što znači da su sofisticirani kao bravarske radionice i to je problem o kojem treba razmišljati ako želimo industriju transformirati u Industriju 4.0", kaže Veža.

Komentirajte prvi

New Report

Close