Hrvatska vina zauzimaju sve više mjesta i ‘preko bare’

Autor: Sergej Novosel Vučković , 27. ožujak 2018. u 22:00
Ivan i Igor Barbarić, Luka Burilović i Marko Jurčić/HGK

U Americi 15 vinarija ima distributere, izvoz raste, a za veći iskorak treba jače brendiranje.

Najveći američki grad New York bio je ovih dana pod pravom opsadom hrvatskih vinara, čija se velika delegacija predstavila tamošnjim vinskim stručnjacima i distributerima, radi dogovora oko mogućeg jačeg ulaska na veliko američko tržište. 

Na vođenom Masterclass kušanju u restoranu Delmonico's koji već toči hrvatska vina sudjelovali su predstavnici 22 ponajbolje vinarije, a nastup je podržala HGK. "Hrvatska vina zadovoljavaju svjetski standard kvalitete. Izvoz u SAD je u porastu, no za veći iskorak potrebno je snažnije brendiranje naše zemlje. Hrvatska mora biti prepoznata ne samo kao turistička, već i kao vinska destinacija", objasnio je predsjednik HGK Luka Burilović, dok je Ivica Matošević iz Komorinog Udruženja vinarstva pojasnio kako je za naše vinare prisutnost u Americi, a pogotovo na ugostiteljskom tržištu New Yorka, "ulazak na vinsku kartu svijeta".

Zato im je važna i podrška institucija, kaže. Amerika je, inače, peta uvoznica hrvatskih vina i jedina u Top 5 izvan Europe.  Prema podacima za prvih 11 mjeseci 2017., "preko bare" ga je plasirano 105 tona, vrijednosti oko 730.000 eura. Ponajviše je tražena malvazija, a od sada predstavljene 22 vinarije samo ih sedam još nema distributere u SAD-u. Najdulje je, dvadesetak godina, tamo Badel 1862, koji pozdravlja ovakvu promociju ne samo vina, nego i cijele zemlje i svih autohtonih sorti.

U SAD-u su tako sve više i naša maslinova ulja. Dennis Turčinović, vlasnik grupe restorana Delmonico's ističe da je za veći interes Amerikanaca za našim vinima potreban jači marketing, jer "hrvatski proizvođači već rade dobra i kvalitetna vina". Potrebno ih je samo dodatno, napominje, kroz priču o sortama i povijesti, približiti kupcima i potrošačima.

Komentirajte prvi

New Report

Close