Hrvatska uvodi još jedno obvezno cjepivo za bebe

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2018. u 08:32
Foto: Getty Images

Riječ je o bakteriji koja je vrlo rasprostranjena, često je otporna na antibiotike, a najopasnija je za malu djecu i osobe starije od 65 godina.

Prema Nacionalnom kalendaru cijepljenja, od iduće godine sva će djeca mlađa od godinu dana biti cijepljena protiv pneumokoka, bakterije koja kod djece najčešće uzrokuje upale uha i upale pluća, ali može uzrokovati i meningitis ili otrovanje krvi.

Riječ je o bakteriji koja je vrlo rasprostranjena, često je otporna na antibiotike, a najopasnija je za malu djecu i osobe starije od 65 godina. Djeca će se cijepiti u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci, piše Novi list.

Još uvijek se odlučuje o tome hoće li Hrvatska u kalendar cijepljenja uvesti 10-valentno ili 13-valentno cjepivo, koje štiti od nešto više serotipova pneumokoka.

Takvo 13-valentno cjepivo koristi se u 109 država svijeta (SAD, Kanada i većina EU država), dok 10-valentno koristi 39 država, primjerice koristi Belgija, Novi Zeland, te zemlje Afrike i Južne Amerike.

Hrvatska država sada osigurava besplatno cijepljenje protiv pneunokoka 13-valentnim cjepivom za osobe visokog rizika, dijabetičare, onkološke bolesnike, srčane i plućne bolesnike.

Preciznih podataka o učestalosti invazivne bolesti izazvane pneumokokom nema, a na temelju krvnih nalaza procjenjuje se da teži oblik bolesti izazvane tom bakterijom ima 33 djece mlađe od dvije godine na 100.000 djece. Podaci iz Zagreba pokazuju veću učestalost, 80 na 100.000. Goran Tešović iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević kaže da je to zbog činjenice da se djece u glavnom gradu češće testiraju pa je i slika realnija, prenosi Novi list.

Komentirajte prvi

New Report

Close