Hrvatska u skupini zemalja s izrazitijim rastom BDP-a u drugom kvartalu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. rujan 2015. u 15:42
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Najsnažiji je rast u drugom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca među zemljama EU bilježila Latvija, za 1,2 posto. Slijedi Malta s 1,1 posto, te Češka, Španjolska i Švedska, s po 1,0 posto.

Hrvatska je u drugom kvartalu bila u skupini zemalja Europske unije s izrazitijim stopama rasta gospodarstva u odnosu na tromjesečje ranije, uz bok Velikoj Britaniji, Sloveniji, Litvi i Estoniji, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće Eurostata.

Hrvatska je u drugom tromjesečju ostvarila rast sezonski prilagođenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, čime je on znatno ubrzao u usporedbi s prva tri ovogodišnja mjeseca kada su aktivnosti uvećane 0,2 posto.

Eurostat je tako izdvojio Hrvatsku u skupinu zemalja s izrazitijim gospodarskim rastom u drugom tromjesečju, a istu stopu rasta zabilježile su prema raspoloživim podacima europskog statističkog ureda i Velika Britanija, Slovenija, Litva i Estonija.

Najsnažiji je rast u drugom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca među zemljama EU bilježila Latvija, za 1,2 posto. Slijedi Malta s 1,1 posto, te Češka, Španjolska i Švedska, s po 1,0 posto.

Grčka se također izdvaja relativno visokom stopom rasta BDP-a u drugom tromjesečju, od 0,9 posto, istom kao i Poljska. Značajnije je poraslo i slovačko gospodarstvo, za 0,8 posto.

Najslabiji rast – od samo 0,1 posto – bilježile su u promatranom razdoblju Nizozemska, Austrija i Rumunjska. Francusko je pak gospodarstvo stagniralo.

Među značajnijim hrvatskim trgovinskim partnerima, Njemačka je ostvarila rast od 0,4 posto, a Italija od 0,3 posto.

Eurostat je potvrdio prvu procjenu rasta u EU u cjelini od 0,4 posto, istu kao i u prethodnom tromjesečju. Blago su pak povisili procjenu rasta za eurozonu, s 0,3 na 0,4 posto. U prethodnom su tromjesečju i EU i eurozona zabilježili 0,5-postotni rast aktivnosti na tromjesečnoj razini.

Podignuta procjena rasta EU i eurozone na godišnjoj razini

Eurostat je povisio i procjenu rasta gospodarstva EU i eurozone u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tako sada procjenjuju da je gospodarstvo EU poraslo 1,9 posto, u odnosu na dosada procijenjenih 1,6 posto. Procjena za eurozonu podignuta je pak s 1,2 na 1,5 posto.

Najizrazitiji rast među zemljama članicama EU-a na godišnjoj je razini zabilježila Malta, od 4,8 posto, a slijedi Češka sa 4,4 posto. Izrazitije stope rasta još su zabilježile Rumunjska i Poljska, od 3,7 odnosno 3,6 posto.

Hrvatska je s 1,4-postotnim rastom izjednačena s Litvom prema raspoloživim podacima Eurostata. U skupini su još i Belgija, s 1,3 posto, i Portugal, s 1,5 posto. U prvom je ovogodišnjem tromjesečju hrvatski BDP prema izvješću Eurostata porastao 0,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Najniže stope rasta u drugom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje bilježile su Italija i Austrija, od 0,7 posto, te Cipar, od 0,8 posto. Stagniralo je samo finsko gospodarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close