Hrvatska u Ljubljanu postala finalni prijedlog ugovora o potraživanju DAB-a

Autor: Marija Brnić , 21. veljača 2017. u 22:01
I dalje neizvjesna sudbina

Posebno osjetljiva točka vladine odluke naknadno se pokazuje odredba kojom se DORH ne odriče prava na eventualne postupke.

Slovenskom ministru gospodarstva Zdravku Počivalšeku iz Zagreba je jučer upućen finalni prijedlog ugovora o podmirenju potraživanja DAB-a od slovenskog Cimosa, a čije potpisivanje zbog naknadnih zahtjeva od Hrvatske odgađaju slovensko Društvo za upravljanje imovinom banaka i talijanski fond Palladio Finanziaria koji od države kupuje Cimos. 

Talijanski ultimatum
Slovenski mediji ovih su dana objavljivali informacije kako Talijani (još jednom) odustaju od kupnje Cimosa ukoliko se Hrvatska ne odrekne uvjeta da u Cimosovim pogonima u Hrvatskoj moraju zadržati proizvodnju i zatečeni broj zaposlenih u naredne dvije godine. Pokazuje se, pak, da se ponovno radi o pokušaju pritiska na Hrvatsku, koja je postignuti dogovor Počivalšeka i ministra državne imovine Gorana Marića o nagodbi za 20-godišnji dug Cimosa za nepodmireni kredit od 20 milijuna eura Riječkoj banci, objavila i utvrdila na sjednici Vlade. 

Stavljene zabilježbe 
Posebno osjetljiva točka vladine odluke naknadno se pokazuje odredba kojom se Državno odvjetništvo RH ne odriče prava na eventualne postupke u slučaju Cimosa. U Hrvatskoj ta tvrtka posjeduje vrijedne nekretnine koje postupkom pretvorbe nisu bile unesene u imovinu tvrtke, na koje se početkom prošle godine Cimos upisao kao vlasnik, ali je i DORH stavio zabilježbe.

Nagodbom o DAB-ovim potraživanjima ne rješava se, dakle, i pitanje vrijednih nekretnina čiji status nije razriješen. Međutim, za odustajanje od te odluke ministar Marić trebao bi dobiti suglasnost Vlade, koja je pristala na nagodbu kojom se dug po glavnici i kamati od gotovo 46 milijuna eura izmiruje sa 7 milijuna eura, uz zadržavanje proizvodnje. Do zaključenja broja službeno nije bilo potvrde jesu li Talijani odustali od Cimosa. U međuvremenu, pojavljuju se informacije kako i slovenska i hrvatska strana razgovaraju i s nekim drugim potencijalnim ulagačima koji bi preuzeli proizvodnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close