Hrvatska tvrtka od imigranata zaradila 6 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 04. travanj 2016. u 08:19
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Otkad se razbuktala kriza, narudžbe za kontejnere za stanovanje porasle su više od 50 posto, kaže direktor tvrtke Tehnix Đuro Horvat.

Tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca od migrantskog će vala koji je pogodio Europu zaraditi čak šest milijuna eura (oko 46 milijuna kuna). Toliko, naime, iznosi vrijednost kontejnera za stanovanje za koje su primili – i ugovorili – narudžbe iz inozemstva. I dok je migrantski val kamen spoticanja vlasti europskih država te izaziva podijeljene reakcije u javnosti, za dio poduzetnika on se pokazao vrlo profitabilnim, piše Večernji list.

Pritom se ne misli na “lešinare”, i krijumčare ljudi – a prema podacima UN-ova Ureda za droge i kriminal oni godišnje zarade oko 150 milijuna dolara (više od milijardu kuna) – već na tvrtke koje su u taj posao ušle kako bi popunile logističke potrebe i tako stvorile “imigrantsku industriju”.

Tvrtka Tehnix, koja broji 320 zaposlenih u Donjem Kraljevcu, dok ih je s kooperantima više od 500, već se 25 godina bavi ekologijom, odnosno tehnologijom za gospodarenje komunalnim otpadom i pročišćavanje otpadnih voda te proizvodnjom stambenih kontejnera, samo je nastavila suradnju s partnerima iz Njemačke, Austrije, Švicarske i Luksemburga, no u tim su se državama okolnosti lani promijenile. Otkad se razbuktala kriza, narudžbe partnera iz tih država za kontejnere za stanovanje porasle više od 50 posto, kaže direktor tvrtke Đuro Horvat. Sada je, zbog priljeva izbjeglica, potražnja kontejnera u EU eksplodirala, dodaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close