Hrvatska treba ostati slobodna od GMO-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. lipanj 2015. u 12:16
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Saborski Odbor za poljoprivredu jednoglasno je u petak podržao stajalište Vlade da Hrvatska treba ostati zona slobodna od genetski modificiranih organizama.

Saborski Odbor za poljoprivredu jednoglasno je u petak podržao stajalište Vlade da Hrvatska treba ostati zona slobodna od genetski modificiranih organizama (GMO).

Članovi Odbora zabrinuti su, međutim, zbog moguće neadekvatne pravne zaštite, odnosno zbog tužbi koje bi mogle uslijediti nakon potpisivanja nekih međunarodnih ugovora, poput Transatlantskog trgovinskog investicijskog pakta (TTIP).

"Hrvatska će svakako biti slobodna od GMO-a i na tim pozicijama ćemo inzistirati", istaknuo je predsjednik odbora Ivica Mandić (HNS), koji smatra da je nužno uspostaviti suradnju s parlamentima drugih članica EU, kako bi zajedno osigurali što kvalitetniju pravnu zaštitu.

Da se Hrvatska opredijelila kao "GMO free" zemlja istaknula je i zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol. "Tražimo od Europske komisije jasno propisane mjere i pravnu zaštitu, kako se članice ne bi našle u situaciji da budu suočene s tužbama zbog međunarodnih ugovora i trgovinskih odnosa", kazala je Španjol.

Vanjski član odbora Mladen Jurišić upozorio je da se u znanstvenim krugovima već priča da najveći svjetski proizvođač GMO sjemena Monsanto prijeti tužbama. Iako podržava stajalište Vlade, Jurišić kaže kako bi se osobno zauzeo za jači monitoring.

"Bog nam je omogućio izbore i ne miješa se u te izbore. Ja bih bio za jači monitoring, pa da u trgovinama imamo proizvode na kojima jasno piše je li GMO free ili sadrži GMO, pa neka čovjek izabere", kazao je Jurišić.

Na moguće političke pritiske vezane uz stajalište Vlade upozorava i SDP-ov Damir Rimac.

"Trebali bismo zauzeti politički stav, ali bit ćemo izloženi pritisku zbog TTIP-a. Bit će nam teško oduprijeti se pritiscima. Kao agronom moram upozoriti i da bi nam se mogao dogoditi nedostatak stočne hrane, jer je soja jedna od glavnih komponenti hrane svinja", upozorio je Rimac.

Španjol je završno naglasila kako se kontrola GMO-a odvija na dvije razine – kroz kontrolu sjemena, u kojoj je nulta tolerancija na GMO, te kroz kontrolu stočne hrane, u kojoj su propisane maksimalne dopuštene količine GMO-a.

"Bilo je slučajeva pojave GMO-a uz granicu sa zemljama koje uzgajaju GMO, ali ti usjevi su pravovremeno uništeni. Apriori smo protiv uzgoja u primarnoj proizvodnji i idemo prema tome da i proizvodnja sjemenske soje ima "GMO free" certifikat", navela je Španjol.

Komentirajte prvi

New Report

Close