Hrvatska tek nagodinu na razini prije krize

Autor: Ana Blašković , 07. veljača 2018. u 21:59
Ministar financija Zdravko Marić/Davor Višnjić/PIXSELL

Europska komisija zadržala je procjenu o 2,8 posto rasta u ovoj godini.

Europska komisija zadržala je u zimskoj prognozi očekivanja o 2,8 posto rasta hrvatskog gospodarstva ove godine, a u 2019. prognozira 2,9 posto.

Ostvari se taj tempo ekonomske aktivnosti, Hrvatska će dosegnuti pretkriznu razine 2019. godine, navodi Komisija. EK ističe da glavni pokretač BDP-a ostaje osobna potrošnja radi rasta plaća i zaposlenosti.

Navodi da je kriza u Agrokoru ograničila oporavak investicija, no njihovo povećanje se očekuje ove godine s obzirom na rast kredita korporativnom sektoru iako restrukturiranje koncerna još uvijek predstavlja rizik.

Osim dobre turističke sezone i izvoza usluga, dobrim brojkama može se pohvaliti izvoz roba, no efekt na BDP-a guši rast uvoza na krilima snažne potražnje. Zaposlenost se stabilno povećava, a Komisija očekuje da će raniji nagli padovi nezaposlenosti ublažiti očekujući usporavanje odljeva stanovništva.

Prognoze EK komentirao je ministar financija Zdravko Marić riječima da je su slične Vladinima, a da su za veće stope rasta nužne strukturne reforme.

Zimska prognoza tek su dopuna jesenskih, no uz bitno manje podataka pa primjerice u njima nema osvrta na pogoršanje strukturnog deficita na što je Hrvatska upozorena u studenom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close