Hrvatska svinjetina u kranjskoj kobasici slovenskog proizvođača

Autor: Poslovni dnevnik , 19. listopad 2014. u 21:59
Još traje spor Zagreba i Ljubljane oko kranjske kobasice

Slovenija nema dovoljno mesa za proizvodnju spornog proizvoda.

Spor sa Slovenijom oko toga smiju li hrvatski mesoprerađivači proizvoditi "kranjsku kobasicu" još nije sasvim riješen.

Zato je zanimljivo je priznanje najpoznatijeg slovenskog kobasičara Antona Arvaja da svinjetinu za svoje kranjske kobasice kupuje i u Hrvatskoj. "Domaća je svinjetina bolja od uvozne, ali je naših svinja premalo jer proizvedemo onoliko koliko manja farma u Nizozemskoj. Zato meso uvozim, većinom iz Austrije, Njemačke i Hrvatske", kazao je Arvaj (75), poduzetnik iz Britofa kod Kranja, za portal slovenskog Telekoma. Slovenija je u Europskoj uniji zaštitila kranjsku kobasicu kao svoj proizvod sa zaštićenim geografskim podrijetlom te prije dvije godine tražila da se u Hrvatskoj zabrani prodaja kobasica pod tim imenom iako se one u Hrvatskoj tradicionalno proizvode.

Na to je Hrvatska podnijela prigovor, a spor još nije riješen. Arvaj se smatra veteranom među slovenskim mesoprerađivačima, a osobito je popularna njegova kranjska kobasica. Njegova tvrtka godišnje preradi 10.000 svinja, od čega samo 1000 iz domaćeg uzgoja. "Naše svinjogojstvo je preslabo, a niti cijenama nismo konkurentni", kazao je Arvaj u razgovoru za portal. Tajnu svog uspjeha tumači tradicionalnim načinom prerade i dobrom sirovinom, a ustraje na izvornim starim recepturama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close