Hrvatska stvorena za glamping, uskoro kreću prvi projekti

Autor: Marija Crnjak , 05. prosinac 2017. u 22:00
Globalni proizvođači luksuznih nastamba Canvas&Tent nadaju se poslu u RH

U Hrvatskoj nije još razvijen nijedan glamping resort, na tržištu je tek nekoliko luksuznih kampova, no interes ,ulagača postoji.

Zbog dobrog terena, blage klime i prirodnih atrakcija u netaknutim predjelima, Hrvatska ima ogroman potencijal za razvoj glampinga. Zbog toga se očekuje pojačan interes ulagača koji bi kod nas investirali u taj segment koji spada u luksuznu turističku ponudu. U Hrvatskoj nije još razvijen nijedan glamping resort, na tržištu je tek nekoliko luksuznih kampova. 

Susjedi ga obožavaju
"Noćenje u glamping šatoru stoji od 400 do 10.000 eura, usluga luksuzom ponekad nadmašuje onu u hotelima s pet zvjezdica, a smještajne jedinice koje su danas dostupne zahvaljujući dobroj izolaciji omogućuju cjelogodišnji rad i u zimskim uvjetima, što se uklapa u planove o duljoj sezoni. Hrvatska je kao stvorena za glamping", smatra Maja Dimnik, šefica marketinga slovenske tvrtke GlamPro, koja se bavi razvojem glamping resorta, prirodnim bazenima i adrenalinskim parkovima.

 

100 tisuća

dolara po jedinici može se uložiti u glamping

Nakon prvih uspješnih projekata u Sloveniji, krenuli su na globalno tržište, od Španjolske do Novog Zelanda. Slovenija je poludjela za glampingom, otkriva naša sugovornica, a najčešće su opremljeni domaćim šatorima tvrtke Adria dom. U Sloveniji trenutno postoje četiri glamping resorta. Najpoznatiji, Garden Village Bled resort proglašen je jednim od najboljih glampinga u svijetu, a ove godine otvoren je prvi spa glamping  Olimia Adria Village. Kako se vidi na njihovim stranicama, GlamPro je sudjelovao u razvoju Obonjana (koji ne spada u glamping, iako ima luksuzne šatore), a pripremaju i prve glamping projekte u Hrvatskoj koje još ne žele otkrivati javnosti. 

Još bez regulacije
Ovaj relativno mlad segment turističke ponude još u većini zemalja nije reguliran, pa se pod nazivom glamping danas se prodaje svašta, upozoravaju stručnjaci. Pojam ne postoji ni u hrvatskoj regulativi, već se glamping resort može otvoriti u kampu, odnosno na kamp parcelu može se postaviti glamping smještajna jedinica. "U Velikoj Britaniji, primjerice, farmeri uz imanja postave luksuzne šatore i to zovu glampingom.

Zbog inflacije lažnog glampinga, klijentima savjetujemo da u promociji ne koriste taj izraz, već nešto autentično što samo oni nude gostima", kaže Marc van den Bosch, direktor globalne tvrtke za razvoj luksuznih šatora Canvas&Tent iz Južnoafričke Republike. On je zadužen za tržište Europe, gdje planiraju značajan rast, a nadaju se i klijentima u Hrvatskoj. Prvi glamping šator postavili su u Francuskoj, a na svijetu je trenutno oko 1000 modela njihovih luksuznih nastambi, od pustinje u Namibiji do Islanda. Canvas&Tents također razvijaju projekte ključ u ruke, a ulaganje po smještajnoj jedinici kreće se oko 100 tisuća dolara. Isplativost ulaganja raste s duljom sezonom, što pokazuju primjeri glampinga u Belgiji koji radi cijele godine.

Zablude

Glamping nije kamping
Glamping nije tek luksuzna verzija kampa, u kojem su luksuzni šatori postavljeni između parcela s kamperima i mobilnim kućicama te automobilima. Glamping predstavlja koncept odmora u kontaktu s prirodom uz privatnost koju jamči rijetka naseljenost, uz usluge wellnessa, vrhunske gastronomije, zabavnih sadržaja. Glamping resorti su obično ograđeni, a profitabilnost im raste zbog dulje sezone i većih cijena.

Komentirajte prvi

New Report

Close