Hrvatska sklonija dogovoru sa SAD-om

Autor: Slavica Vuković/VL , 25. travanj 2016. u 22:00
Vizni bi rat EU stajao nekoliko milijardi eura godišnje/Ivica Galović/PIXSELL

Uvođenje viza za Amerikance.

Rumunjska i Bugarska jedine su države EU koje od Europske komisije traže da uvede vize američkim državljanima kao odgovor na odbijanje Washingtona da izjednači vizni režim za sve građane EU. Poljska je protiv, a i Hrvatska je, doznaje se, iznimno suzdržana oko najave mogućnosti uvođenja viza Amerikancima zbog političkih i ekonomskih odnosa te velike nade polaže u lobiranje i dogovor sa SAD-om.

Ovakav nejedinstven stav država koje nisu izuzete iz američkog bezviznog režima, a to bi mogla bi biti slamka spasa za Europsku komisiju koja se nalazi u nezgodnoj situaciji: s jedne strane dužna je provoditi zajedničku viznu politiku, no s druge uvođenje viza stavilo bi na kocku ne samo političke odnose sa SAD-om, već i ekonomske, a vizni bi rat stajao nekoliko milijardi eura godišnje. Pokušavajući se na sve načine izvući iz škripca, EK se poslužila ponešto dubioznim tumačenjem regulative te ustvrdila da se pri donošenju te odluke moraju u obzir uzeti i vanjski odnosi.

Nadalje, od Vijeća EU i Europskog parlamenta zatražila je da do 12. srpnja predoče svoj stav o tome što dalje napraviti. Prema njihovu tumačenju, bude li stav negativan, vize se SAD-u ne moraju nametati. No iz Europskog parlamenta upozoravaju kako Komisija modificira normalnu proceduru te da je naputak o "predočenju stava" dosad nepoznat potez. No konačna odluka o vizama mora proći kroz Europski parlament i Vijeće EU. Tu u igru na stranu EK ulazi Poljska kojoj je izuzetno stalo da se vize Amerikancima ne uvedu i to posebice uoči ljetnog NATO-summita.

Komentirajte prvi

New Report

Close