Hrvatska sedma po potencijalu za investiranje u turizmu

Autor: Marija Crnjak , 11. prosinac 2017. u 22:00
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Prvi je Tajland, pa Maldivi i Hong Kong, a ispred nas su Grčka te Crna Gora.

Hrvatska je sedma destinacija u svijetu s najvećim potencijalom za investiranje u turizmu, ocijenio je analitički odjel časopisa Financial Times u prvom izdanju izvještaja “Globalne turističke destinacije budućnosti (Global tourism locations of the future 2017/2018)”, objavljenom u publikaciji fDi Magazine. Hrvatska je u konkurenciji 43 svjetske turističke destinacije dobila i posebno priznanje Editor’s Choice Awards kao jedna od zemalja s najvećim napretkom u području unapređenja turističke infrastrukture, smještaja, inicijativa za razvoj turizma te za investiranje u hotele i kruzing, te je istaknuta kao destinacija filmskog turizma.

Kriteriji izbora

Prvi na ljestvici FT-a je Tajland, slijede Maldivi pa Hong Kong, a ispred Hrvatske našle su se i Grčka te Crna Gora, dok je Cipar na 13. mjestu. Kriteriji za ulazak na listu bio je udjel turizma u BDP-u od bar 10% te udjel stranih investicija u turizmu, a Hrvatska je zaradila bodove zbog ulaganja u infrastrukturu, zračne luke Zagreb, Split, Dubrovnik, najave gradnje Pelješkog mosta, porasta noćenja u zadnje dvije godine, porasta broja hotela s 5 i 4 zvjezdica te broja novoizgrađenih hotela. Dobili smo bodove i zbog Zakona o poticanju ulaganja koji daje porezne olakšice i poticaje za investicije u hotele s 4 i 5 zvjezdica te edukaciju. Grčka je zaradila visok potencijal za ulaganje u turizmu zbog visokih investicija u infrastrukturu. Od 2014. do ove godine uložili su više od dvije milijarde eura u 16 infrastrukturnih projekata, a do 20122. planiraju ih još 69 vrijednih više od 21 milijardu eura, uključujući i ulaganja u željeznicu i aerodrome. U izvješću se ne navode razlozi koji su Crnu Goru doveli na visoko 5. mjesto.

“Hrvatska kao turistička destinacija svake godine ostvaruje sve bolje rezultate, a posebno veseli što se uz takve rezultate kontinuirano radi na inovacijama i poticanju daljnjih investicija. U 2018. godini u hrvatskom turizmu očekuje se 15 posto više investicija u turizam nego li ove, a gotovo 40 posto više nego li 2016. godine. Takve najave najbolji su pokazatelj da je Hrvatska osim što je atraktivna turistička destinacija, atraktivna i za ulaganja”, naglasio je ministar turizma Gari Cappelli.

 

43 destinacije

bile su uključene u izbor Financial Timesa

Iduće godine 940 mil. kuna

Inače, Ministarstvo turizma i ove je godine pripremilo anketu investicija u turizmu za narednu. Anketom su obuhvaćene sve županije te turističke tvrtke, a riječ je o anketi s unesenim podacima koji su dostavljeni u Ministarstvo turizma do kraja studenog 2017. godine. Prema dostavljenim podacima u hrvatskom turizmu u 2018. godini uložit će se 940 milijuna eura. Pri tome će tvrtke investirati oko 628 milijuna eura u svoje turističke projekte, dok će javni sektor, odnosno županije, gradovi i općine investirati preko 311 milijuna eura. Iduće godine očekuje se početak rekonstrukcije Hotela Belvedere u Dubrovniku ukupne vrijednosti preko 900 milijuna kuna, projekta Four Seasons Hotels and Resorts na Hvaru vrijedan oko milijardu kuna, Maistru očekuje dovršenje te otvorenje Hotela Park 5* u Rovinju vrijednog 539 milijuna kuna, Valamar završava projekt Rabac gradnjom Maro Hotela. Na kontinentu se najviše ulaganja očekuje u Daruvarskim toplicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close