Hrvatska se prije 21 godinu odvojila od SFRJ

Autor: Agencija VLM , 08. listopad 2012. u 10:26
Zastava RH / PXL

Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. godine donio jednoglasnu Odluku o raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Prije točno 21 godinu Hrvatska se odvojila od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije te se zbog toga u Hrvatskoj danas slavi Dan neovisnoti. Naime, Hrvatski sabor 8. listopada 1991. godine donio je jednoglasnu Odluku o raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Sabor je na današnji dan prije 21 godinu utvrdio kako Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo tadašnje SFRJ te da se priznaje valjanim biti jedan pravni akt bilo kojeg tijela bivše federacije. Povodom toga, čelni ljudi države među kojima će biti predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko na Mirogoju nazočiti polaganju vijenaca. Prije dva dana, premijer je čestitao građanima Dan neovisnosti, a u svojoj je čestitki istaknuo kako "nismo zaboravili ratne godine koje su uslijedile nakon proglašenja, kao ni zahvalnost braniteljima na sjajnoj pobjedi izborenoj u neravnopravnoj borbi".

– Ta je pobjeda obvezujuća. Ona ne dopušta bilo kakvu državu, nego državu dostojnu svih žrtava podnesenih za ispunjenje višestoljetnog hrvatskoga sna. Hrvatsku, zemlju rada i reda, jednakosti pred zakonom, zemlju pravde i gospodarske stabilnosti, u kojoj će se moći čestito i časno živjeti od poštenoga rada – rekao je Milanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close