Hrvatska se pridružila izboru EU stabla godine

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 14. siječanj 2018. u 21:59
Kao novi član izbora imali smo pravo direktne kandidature/Goran Kovačić/PIXSELL

Hrvatska za ‘Europsko stablo godine’ kandidira platanu na trgu u Trstenom, pobjednik na razini Unije poznat u ožujku.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije postala je organizator nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo godine u partnerstvu sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama te Hrvatskim agrometeorološkim društvo za 2018., 2019. i 2020. godinu.

U okviru nacionalnog natjecanja koje će se odvijat tijekom 2018. birat će se Hrvatsko stablo godine, a Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačke županije pobjednika nacionalnog natjecanja ispred Republike Hrvatske kandidirat će na natjecanje Europsko stablo godine.

Budući da se Hrvatska prvi puta tijekom 2017. godine priključila natjecanju, omogućena je direktna kandidatura stabla za natjecanje Europsko stablo godine za 2018. godinu. Sukladno tome Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije je kandidirala platanu na trgu u Trstenom. Javno glasovanje trajat će od 1. veljače do 28. veljače 2018. Pobjednik natjecanja Europsko stablo godine proglasit će se 21. ožujka u Bruxellesu.

Europsko stablo godine je natjecanje koje ističe značaj starih stabla u prirodnoj i kulturnoj baštini EU, koja zaslužuju našu posebnu brigu i osobitu zaštitu. Natjecanje naglašava važnost pružanja usluga stabla u ekosustavu. Ne fokusira se na ljepoti, veličini ili dobi pojedinog stabla, već je naglasak na priči o stablu te njegovoj povezanosti s ljudima i lokalnom zajednicom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close