Hrvatska s pogoršanim očekivanjima za gospodarstvo u društvu Češke i Slovačke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. listopad 2015. u 14:02
Foto: Slavko Midžor / Pixsell

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo znatno su pogoršana u listopadu.

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo znatno su pogoršana u listopadu, u skladu s predviđanjima za Češku i Slovačku, a nešto blaže pogoršanje zabilježeno je i u cijeloj regiji srednje i istočne Europe, pokazuje u četvrtak objavljeno istraživanje njemačkog instituta ZEW i austrijskog Erste Banka.

Indeks koji mjeri očekivanja financijskih stručnjaka za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci spustio se u listopadu za 16,1 bod u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 12,4 boda. Time se još više udaljio od najviše višegodišnje razine od 58,3 boda, dosegnute u lipnju. Vrijednost indeksa smanjila se četvrti mjesec zaredom ali je i dalje pozitivna, što znači da prevladavaju optimistična predviđanja.

Hrvatska je u tekućem mjesecu bilježila isti pad indeksa kao i Češka, a pridružila im se i Slovačka s padom indeksa za 12,9 bodova.

Najviše su u listopadu u odnosu na mjesec ranije pogoršana očekivanja za poljsko gospodarstvo, iskazana u padu odgovarajućeg indeksa za 23,3 boda.

Blagi rast indeksa koji mjeri očekivanja za gospodarstvo u idućih pola godine, u rasponu od 2,4 do 2,9 bodova, zabilježile su samo Mađarska, Rumunjska i Turska, pokazuje istraživanje.

Očekivanja za regiju u cjelini balansiraju između optimizma i pesimizma, na minus 0,1 bod, nakon što se indeks za listopad smanjio za 7,7 bodova u odnosu na prethodni mjesec.

Stručnjaci su u listopadu lošije ocijenili i aktualno stanje u hrvatskom gospodarstvu, pa je odgovarajući indeks pao za 7,5 bodova u odnosu na mjesec ranije, na minus 33,4 boda. To znači da prevladavaju negativne ocjene.  

Najviše je – za 20,2 boda u odnosu na prethodni mjesec – pao indeks koji iskazuje ocjenu stručnjaka o stanju u mađarskom gospodarstvu. Lošiju ocjenu dobilo je i rumunjsko gospodarstvo, čiji je indeks pao za 8,2 boda.

Najviše je pak u odnosu na rujan poboljšana ocjena za slovačko gospodarstvo, iskazana u rastu odgovarajućeg indeksa za 11,5 bodova. Bolje je ocijenjeno i stanje u češkom i poljskom gospodarstvu, čiji su indeksi porasli za 5,3 odnosno 5,5 bodova.

Negativne su pak ocjene u listopadu prevladale za gospodarstvo u cijeloj regiji srednje i istočne Europe, čiji je indeks kliznuo za 4,9 bodova, na minus 4,8 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close