Hrvatska s 12,3 posto rasta na vrhu EU

U rujnu u Hrvatskoj 2791 novih registracija, Fotolia U rujnu u Hrvatskoj 2791 novih registracija, Fotolia

Protekli je mjesec Europi donio pad prodaje od dva posto.

Hrvatsko tržište automobila proteklog je mjeseca bilo najveća i to pozitivna iznimka u odnosu na ukupnu europsku sliku. Dok je u Europskoj uniji prodaja novih vozila pala dva posto, kod nas je rast, koji je mjesec prije bio iznosio 4,9%, ubrzao na 12,3 posto - registriran je 2791 nov automobil. Podatke je objavilo Udruženje europskih proizvođača automobila (ACEA) precizirajući da je tijekom rujna u EU registrirano 1,427 milijuna novih auta. Analitičari ACEA-e tumače da je europski minus donekle ublažen nastavkom pozitivnog trenda u Italiji i Španjolskoj gdje je rast iznosio 4,6 odnosno 8,1 posto.

“Od siječnja do rujna potražnja za osobnim automobilima u EU porasla je 3,7%, uz registriranih gotovo 11,7 milijuna novih. Među vodećim je tržištima najviše porasla prodaja u Italiji, za 9%, te u Španjolskoj, 6,7 posto. Francuska i Njeamčka bilježile su osjetno slabiji rast prodaje, za 3,9 odnosno 2,2 posto”, navode u ACEA-i. Dodaju da su i u tom razdoblju ‘nove’ zemlje EU bile motor rasta, uz skok prodaje od 13,8 posto. U ‘staroj’ Europi ona je porasla mršavih 2,9 posto.     

Komentari (1)
  • kupiprodaj
    kupiprodaj 8:15 18.10.2017.

    Hoću popis fizičkih osoba koji su kupili te automobile. Ne, ček, to nisu bile fizičke osobe. To je ekipica pravnih osoba koja rješava flotu auta. A i jel nije policija prešla sa Škode na Citoren?

    Prosječni Hrvat vulgaris nema za novi auto i to je činjenica. Ako gledamo prosječnu plaću 5-6.000 Kn, nema šanse da kupi, jer ga muči stambeni. I/ili 1 osoba radi u kućanstvu, ili, što je još gore, 2 osobe rade za minimalac. Pa ti kupi novi auto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve