HRT raspisao poziv za nabavu 21 emisije i traži domaću telenovelu

Autor: Poslovni.hr , 17. kolovoz 2016. u 12:09
Foto: Robert Anić / Pixsell

Licenciranje još nije zaživjelo, ali ta bi inicijativa trebala olakšati posao svima te potaknuti daljnji razvoj partnerskoga odnosa Hrvatske radiotelevizije i neovisnih proizvođača.

Temeljem članka 11. Zakona o HRT-u Hrvatska radiotelevizija raspisala je javni poziv za nabavu dvadeset jedne emisije od neovisnih proizvođača. U tijeku je prikupljanje ponuda i za jednostavnije dnevne emisije i za one složenije, kao što su dramske serije. Riječ je o redovitoj nabavi audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača. Tijekom posljednja tri mjeseca Hrvatska radiotelevizija pokrenula je partnersko rješavanje problema i odnosa povezanih sa suradnjom s neovisnim proizvođačima, pa surađuje s Hrvatskim društvom nezavisnih producenata (HDNP).

„U suradnji s Društvom dogovorili smo licenciranje producenata. To je jako važno jer ćemo time izbjeći praksu da proizvođačima bez iskustva ili sa skromnijim iskustvom budu odobreni projekti koji zahtijevaju veliko znanje i veliko iskustvo, pa su stoga i skuplji. To nije dobro ni za Hrvatsku radioteleviziju ni za te producente”, ističe vršiteljica dužnosti ravnatelja Poslovne jedinice Produkcija Hrvatske radiotelevizije Sanja Ivančin i dodaje da se ne smije dogoditi da projekt na papiru bude na visokoj razini, a realizirani na niskoj.

Licenciranje još nije zaživjelo, ali ta bi inicijativa trebala olakšati posao svima te potaknuti daljnji razvoj partnerskoga odnosa Hrvatske radiotelevizije i neovisnih proizvođača. Sanja Ivančin kaže kako se nada da će za sljedeći poziv licenciranje biti dovršeno.

„Raspisivanjem javnoga poziva za nabavu različitih formata, od jednostavnijih do zahtjevnijih, omogućit ćemo suradnju neovisnim proizvođačima svih kategorija i iskustava, a Hrvatska radiotelevizija nada se kvalitetnim i svježim sadržajima i ponudama. Novost je i poziv za razvoj scenarija za dramsku seriju, koji ćemo objaviti za koji dan, prvi put otkako Hrvatska radiotelevizija surađuje s neovisnim proizvođačima. Time ćemo proizvođačima omogućiti da dođu do kvalitetnijih, razrađenijih scenarija, a Hrvatskoj radioteleviziji da ima veću mogućnost odabira i kvalitetnije scenarije. Još je u tijeku rješavanje nekih pravnih pitanja oko toga, ali uskoro će i to biti gotovo”, ističe Sanja Ivančin.

Hrvatska radiotelevizija poziva sve zainteresirane neovisne proizvođače i da se odazovu javnome pozivu za domaću telenovelu. Posljednjih nekoliko godina domaćih telenovela nije bilo na programu Hrvatske televizije (HRT – HTV), a u pozivu se traži da telenovela bude širokoga spektra tema koje opuštaju, zabavljaju, intrigiraju te ne odstupaju od sadržaja primjerenoga javnomu mediju.

Komentirajte prvi

New Report

Close