Hrvatska predala Komisiji konačni nacrt Partnerskog sporazuma

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. travanj 2014. u 08:21
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatska, kao i druge zemlje članice, može nakon što dobije evenutalne primjedbe od Komisije ispraviti pojedine dijelove i tek onda je dokument spreman za potpisivanje.

Europska komisija je potvrdila da je u utorak dobila od hrvatske vlade konačni nacrt Partnerskog sporazuma, krovnog strateškog dokumenta, kojim svaka zemlja članica utvrđuje prioritete korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova za financijsko razdoblje 2014-2020, što je preduvjet za povlačenje sredstava u navedenom razdoblju.

Komisija je zemljama članicama postavila rok za predaju nacrta Partnerskih sporazuma do 22. travnja do ponoći. Hrvatska je predala svoj nacrt među zadnjima, u utorak popodne, a Komisija očekuje te dokumente još od tri zemlje članice.

Komisija sada ima tri mjeseca da ocijeni i iznese eventualne primjedbe na hrvatski, kao i nacrte tih sporazuma iz svih zemalja članica. U Komisiji su rekli da oni to obično obave i u kraćem roku i da se nadaju da će to biti slučaj i s hrvatskim dokumentom.

Hrvatska, kao i druge zemlje članice, može nakon što dobije eventualne primjedbe od Komisije ispraviti pojedine dijelove i tek onda je dokument spreman za potpisivanje.

Partnerski sporazum je okvirni dokument koji pripremaju nacionalne vlasti i u kojem se utvrđuju glavna područja koja namjeravaju financirati iz Kohezijskog i strukturnih fondova Europske unije, a na temelju toga izrađuju se operativni programi.

Tek nakon što se potpiše Partnerski sporazum i odobre operativni programi, mogu se povlačiti sredstva iz europskih fondova.

Hrvatska u ovom programskom razdoblju od 2014-2020 može povući 8,092 milijarde eura iz kohezijske politike EU-a.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close