Hrvatska poslovna zajednica angažirana u pružanju pomoći poplavljenima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. svibanj 2014. u 15:28
Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Niz banaka i domaćih kompanija aktivno se uključio u pružanje pomoći građanima u područjima pogođenim katastrofalnim poplavama, dajući donacije u novcu i robi, te ponudivši i druge vidove pomoći.

Niz banaka i domaćih kompanija aktivno se uključio u pružanje pomoći građanima u područjima pogođenim katastrofalnim poplavama, dajući donacije u novcu i robi, te ponudivši i druge vidove pomoći.

Privredna banka Zagreb danas je dala donaciju u visini od 2,5 milijuna kuna, odazvavši se apelu Hrvatskog Crvenog križa za pomoć stradalima od poplava u regiji. Dva milijuna uplaćeno je za Hrvatsku, a po 250.000 kuna za pogođena područja u Bosni i Hercegovini i Srbije.

Kako ističu iz PBZ Grupe, i nadalje će pozorno pratiti razvoj situacije i nastaviti pomagati onima kojima je to najpotrebnije. „Budimo solidarni i pomozimo onima kojima je danas naša pomoć najpotrebnija“, poručuju iz te bankarske grupacije.

Hrvatska poštanska banka (HPB), pak, danas je donirala pomoć ugroženom stanovništvu na poplavljenom području u iznosu od 500.000 kuna.

ZABA stradalnicima daje moratorij na otplatu kredita

Zagrebačka banka, koja je jučer donirala Crvenom križu dva milijuna kuna pomoći unesrećenima u poplavama, danas je objavila i da će svim klijentima koji žive u stradalim područjima i kojima je u poplavama oštećen dom, omogućiti moratorij na kredite bez ikakvih dodatnih troškova, na rok do godine dana, kako bi pomogla lakšem oporavku dijelova zemlje zahvaćenih katastrofalnim poplavama.

I zaklada UniCredit Foundation također se priključuje pružanju pomoći poplavljenim zemljama u kojima djeluje UniCredit, a sredstva prikupljena u ovoj akciji usmjerit će se za pomoć stradalim područjima na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Tijekom faze obnove stradalih područja, Zagrebačka banka pružit će i ostale oblike financijske potpore, nastavljajući tako tradiciju Gradske štedionice koja je sudjelovala u sanaciji posljedica katastrofalne poplave u Zagrebu ujesen 1964. godine, poručuju iz te banke.

Konzum stavio na raspolaganje distribucijsku mrežu

Najveći domaći maloprodajni lanac Konzum uspostavio je suradnju s Hrvatskim Crvenim križem, s obzirom na to da raspolaže najrelevantnijim informacijama o potrebama stanovništva poplavljenih područja, kako bi sva pomoć mogla biti usmjerena točno onamo gdje je u tom trenutku najpotrebnija.

Konzumova distribucijska i logistička mreža stavlja se u potpunosti na raspolaganje Hrvatskom Crvenom križu i svim građanima koji žele pomoći svojim donacijama, ističu danas iz Konzuma. Naglašavaju kako su prvenstveno potrebni svi higijenski proizvodi, proizvodi za čišćenje, pelene za djecu i odrasle, posteljina, ručnici te muško i žensko rublje i odjeća, prehrambeni artikli s duljim rokom trajanja.

U svim Super i Maxi Konzum te pojedinim malim Konzum trgovinama (200-tinjak lokacija) bit će uspostavljena prikupljališta svih robnih donacija građana, koje će Konzum promptno dostavljati izravno na lokacije poplavljenih područja u Hrvatskoj.

Kako se dalje ističe, Agrokor koncern i sve njegove članice od početka aktivno sudjeluju u pružanju pomoći i doniranju najpotrebnijih sredstava za poplavljena područja Hrvatske, odgovarajući na izravne upite za pomoć. Sredstva će se i dalje nastavljati donirati, ali od danas isključivo kroz mrežu Crvenog križa radi optimalne distribucije i pomaganja najpotrebitijima.

Iz Badela 1862 kamion pića za Slavonski Brod

Badel 1862 d.d. uputio je danas u Slavonski Brod kamion bezalkoholnih pića s desetak tisuća bočica voćnih sokova i gaziranih pića.

Odatle će se pomoć distribuirati onima kojima je najpotrebnija, a u akciju se uključio i prijevoznik Badela 1862 Ricardo, koji je ustupio kamion, navodi se u današnjem priopćenju iz te tvrtke.

Croatia osiguranje doniralo tri aparata za isušivanje

Predstavnici Croatia osiguranja, koji već nekoliko dana obilaze i aktivno sudjeluju pomažući u poplavom zahvaćenim područjima u Požesko-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, danas su Gradu Pleternici donirali tri aparata za isušivanje koji su prijeko potrebni u sanaciji šteta na oštećenim objektima.

„Situacija je iznimno teška. Znamo da već nekoliko centimetara vode može prouzročiti štetu, pa je ovo što se trenutno događa u Slavoniji ravno katastrofi. No, u ovom trenutku najvažnije je da su građani sigurni. Naš je posao da pomognemo u saniranju nastalih šteta, ali i da pomognemo gdje možemo, zato smo danas ovdje“, izjavio je u Pleternici direktor poslovnice Croatia osiguranja u Požegi Željko Pavlović predajući vrijednu donaciju gradonačelnici Pleternice Antoniji Jozić.

„Prema prvim procjenama, u Pleternici je poplavama uništeno preko 100 kuća, a građani su ostali bez svega što je bilo u njima. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli, a vaša tri aparata za isušivanje pomoći će nam da što prije osposobimo kuće za povratak“, naglasila je tom prigodom gradonačelnica Pleternice Antonia Jozić.

Komentirajte prvi

New Report

Close