Hrvatska poslovna zajednica angažirana u pružanju pomoći poplavljenima

Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Niz banaka i domaćih kompanija aktivno se uključio u pružanje pomoći građanima u područjima pogođenim katastrofalnim poplavama, dajući donacije u novcu i robi, te ponudivši i druge vidove pomoći.

Niz banaka i domaćih kompanija aktivno se uključio u pružanje pomoći građanima u područjima pogođenim katastrofalnim poplavama, dajući donacije u novcu i robi, te ponudivši i druge vidove pomoći.

Privredna banka Zagreb danas je dala donaciju u visini od 2,5 milijuna kuna, odazvavši se apelu Hrvatskog Crvenog križa za pomoć stradalima od poplava u regiji. Dva milijuna uplaćeno je za Hrvatsku, a po 250.000 kuna za pogođena područja u Bosni i Hercegovini i Srbije.

Kako ističu iz PBZ Grupe, i nadalje će pozorno pratiti razvoj situacije i nastaviti pomagati onima kojima je to najpotrebnije. „Budimo solidarni i pomozimo onima kojima je danas naša pomoć najpotrebnija“, poručuju iz te bankarske grupacije.

Hrvatska poštanska banka (HPB), pak, danas je donirala pomoć ugroženom stanovništvu na poplavljenom području u iznosu od 500.000 kuna.

ZABA stradalnicima daje moratorij na otplatu kredita

Zagrebačka banka, koja je jučer donirala Crvenom križu dva milijuna kuna pomoći unesrećenima u poplavama, danas je objavila i da će svim klijentima koji žive u stradalim područjima i kojima je u poplavama oštećen dom, omogućiti moratorij na kredite bez ikakvih dodatnih troškova, na rok do godine dana, kako bi pomogla lakšem oporavku dijelova zemlje zahvaćenih katastrofalnim poplavama.

I zaklada UniCredit Foundation također se priključuje pružanju pomoći poplavljenim zemljama u kojima djeluje UniCredit, a sredstva prikupljena u ovoj akciji usmjerit će se za pomoć stradalim područjima na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Tijekom faze obnove stradalih područja, Zagrebačka banka pružit će i ostale oblike financijske potpore, nastavljajući tako tradiciju Gradske štedionice koja je sudjelovala u sanaciji posljedica katastrofalne poplave u Zagrebu ujesen 1964. godine, poručuju iz te banke.

Konzum stavio na raspolaganje distribucijsku mrežu

Najveći domaći maloprodajni lanac Konzum uspostavio je suradnju s Hrvatskim Crvenim križem, s obzirom na to da raspolaže najrelevantnijim informacijama o potrebama stanovništva poplavljenih područja, kako bi sva pomoć mogla biti usmjerena točno onamo gdje je u tom trenutku najpotrebnija.

Konzumova distribucijska i logistička mreža stavlja se u potpunosti na raspolaganje Hrvatskom Crvenom križu i svim građanima koji žele pomoći svojim donacijama, ističu danas iz Konzuma. Naglašavaju kako su prvenstveno potrebni svi higijenski proizvodi, proizvodi za čišćenje, pelene za djecu i odrasle, posteljina, ručnici te muško i žensko rublje i odjeća, prehrambeni artikli s duljim rokom trajanja.

U svim Super i Maxi Konzum te pojedinim malim Konzum trgovinama (200-tinjak lokacija) bit će uspostavljena prikupljališta svih robnih donacija građana, koje će Konzum promptno dostavljati izravno na lokacije poplavljenih područja u Hrvatskoj.

Kako se dalje ističe, Agrokor koncern i sve njegove članice od početka aktivno sudjeluju u pružanju pomoći i doniranju najpotrebnijih sredstava za poplavljena područja Hrvatske, odgovarajući na izravne upite za pomoć. Sredstva će se i dalje nastavljati donirati, ali od danas isključivo kroz mrežu Crvenog križa radi optimalne distribucije i pomaganja najpotrebitijima.

Iz Badela 1862 kamion pića za Slavonski Brod

Badel 1862 d.d. uputio je danas u Slavonski Brod kamion bezalkoholnih pića s desetak tisuća bočica voćnih sokova i gaziranih pića.

Odatle će se pomoć distribuirati onima kojima je najpotrebnija, a u akciju se uključio i prijevoznik Badela 1862 Ricardo, koji je ustupio kamion, navodi se u današnjem priopćenju iz te tvrtke.

Croatia osiguranje doniralo tri aparata za isušivanje

Predstavnici Croatia osiguranja, koji već nekoliko dana obilaze i aktivno sudjeluju pomažući u poplavom zahvaćenim područjima u Požesko-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, danas su Gradu Pleternici donirali tri aparata za isušivanje koji su prijeko potrebni u sanaciji šteta na oštećenim objektima.

„Situacija je iznimno teška. Znamo da već nekoliko centimetara vode može prouzročiti štetu, pa je ovo što se trenutno događa u Slavoniji ravno katastrofi. No, u ovom trenutku najvažnije je da su građani sigurni. Naš je posao da pomognemo u saniranju nastalih šteta, ali i da pomognemo gdje možemo, zato smo danas ovdje“, izjavio je u Pleternici direktor poslovnice Croatia osiguranja u Požegi Željko Pavlović predajući vrijednu donaciju gradonačelnici Pleternice Antoniji Jozić.

„Prema prvim procjenama, u Pleternici je poplavama uništeno preko 100 kuća, a građani su ostali bez svega što je bilo u njima. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli, a vaša tri aparata za isušivanje pomoći će nam da što prije osposobimo kuće za povratak“, naglasila je tom prigodom gradonačelnica Pleternice Antonia Jozić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!