Hrvatska ponovo među zemljama EU-a s najvećim padom nezaposlenosti

Autor: Poslovni.hr/H , 01. lipanj 2018. u 14:04
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatska je u travnju šesti mjesec zaredom bila među zemljama Europske unije s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Na razini Europske unije sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti zadržala se u travnju na najnižoj razini u devet i pol godina, od 7,1 posto, koliko je iznosila i u ožujku i veljači.

U eurozoni kliznula je za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranu vrijednost za ožujak i iznosila je 8,5 posto, što je njezina najniža razina od prosinca 2008. godine, pokazuje izvješće. Bez posla je u EU u travnju bilo ukupno 17,462 milijuna građana, od čega njih 13,88 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj smanjen u odnosu na ožujak za 53 tisuće u EU, te za 56 tisuća u eurozoni.

U odnosu na prošlogodišnji travanj broj nezaposlenih u EU manji je za 1,633 milijuna, te za 1,088 milijuna u eurozoni. Među zemljama EU-a najniže su stope nezaposlenosti u travnju bilježile Češka, od 2,2 posto, Malta, od 3,0 posto, i Njemačka, od 3,4 posto. Najviše su stope nezaposlenosti zabilježene u Grčkoj, od 20,8 posto u veljači, te u Španjolskoj, od 15,9 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti prema Eurostatu u travnju pala na najnižu razinu u devet godina i iznosila je 9,1 posto. U ožujku iznosila je 9,3 posto. Bez posla je u travnju u Hrvatskoj bilo 164 tisuće građana, četiri tisuće manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji travanj njihov je broj smanjen za 47 tisuća.

Samo su Italija i Estonija bilježile iste odnosno veće stope nezaposlenosti nego u istom mjesecu prethodne godine. U Italiji se zadržala na razini prošlogodišnjeg travnja dok je u Estoniji porasla za 0,3 postotnog boda. Najviše je na godišnjoj razini pala stopa nezaposlenosti na Cipru, za 3,1 postotni bod. Slijedi Hrvatska s padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini za 2,4 postotna boda, te Portugal gdje je smanjena za 2,1 postotni bod.

Blagi pad nezaposlenosti mladih

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti na razini EU-a iznosila je u travnju 15,3 posto i niža je za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranu vrijednost za ožujak. U prošlogodišnjem travnju iznosila je 17,2 posto.

Identični je postotni pad u odnosu na ožujak zabilježen i u eurozoni, uz stopu nezaposlenosti u toj dobnoj skupini od 17,2 posto. U travnju prošle godine iznosila je 19,3 posto. U travnju ove godine bez posla je u EU bilo ukupno 3,426 milijuna mladih, od čega njih 2,433 milijuna u eurozoni.

U odnosu na prošlogodišnji travanj njihov je broj u EU smanjen za 464 tisuće, te za 306 tisuća u eurozoni. Među zemljama EU-a najniže stope nezaposlenosti u dobnoj skupini građana do 25 godina bilježile su Njemačka, 6,0 posto, Malta, 6,8 posto, i Nizozemska, 6,9 posto.

Najviša je pak bila u Grčkoj, od 45,4 posto u veljači, te u Španjolskoj, 34,4 posto, i Italiji, 33,1 posto. Hrvatska ne objavljuje mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U prvom tromjesečju stopa nezaposlenosti iznosila je 23,5 posto, uz nezaposlenih 36 tisuća građana u dobi do 25 godina, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Imamo najbolji izvozni proizvod
Naše mlade!

New Report

Close