Hrvatska poljoprivreda je na prekretnici, bez reforme ništa od boljitka

Autor: Marija Crnjak , 18. svibanj 2015. u 21:59
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina s glavnim urednikom Poslovnog dnevnika Mislavom Šimatovićem/Davor Višnjić/PIXSELL

Domaći agrar u problemima je i zbog niza loših okolnosti – gubitka Cefte pa sve do embarga na izvoz u Rusiju i ukidanja kvota za mlijeko.

Hrvatsku koja se nije pripremila i nije iskoristila sredstva pretpristupnih fondova kako bi spremnije dočekala nove uvjete ulaskom u punopravno članstvo Europske unije.

Ovim je riječima i prvi čovjek domaće poljoprivrede – resorni ministar Tihomir Jakovina, na konferenciji Poslovnog dnevnika Snaga hrvatske hrane, priznao da je hrvatski agrar propustio priliku izvući najbolje od ulaska u EU. 

Rezultati daleko od sjajnih
"Rezultati nisu sjajni, no analitičari se slažu da bolje niti nismo mogli očekivati, jer su i primjeri drugih zemalja pokazali da prilikom pristupanja Europskoj uniji nema rezultata preko noći, što pogotovo vrijedi za nas", izjavio je Tihomir Jakovina u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Poljoprivreda u Hrvatskoj je na prekretnici, i ako sad ne završimo reformske zahvate koje smo započeli, od okrupnjavanja zemljišta, sustava potpora, ako se ne udružimo u klastere i zadruge, i ne usvojimo nova znanja, ne možemo očekivati da se stvari promijene", zaključio je resorni ministar na Snazi hrvatske hrane. 

EU novac za 1280 projekata
Zbog svega navedenog, Jakovina izuzetno važnim smatra Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. na koji se, kaže Jakovina, prijavilo čak 1280 projekata ukupne vrijednosti 3,9 milijarde kuna, što je daleko više od predviđenih iznosa. I drugi sudionici konferencije koju je svojim govorom otvorio ministar složili su se da je domaći agrar u nezavidnoj situaciji. Tome je, osim propuštenih prilika za prilagodbu velikom i zahtjevnom europskom tržištu, upozorili su, pridonio niz nepovoljnih okolnosti, od gubitka Cefte pa sve do embarga na izvoz u Rusiju i ukidanja kvota za mlijeko. 

Komentirajte prvi

New Report

Close