Hrvatska po imigracijskim politikama u društvu Srbije i BiH

Autor: Agencija VLM , 16. travanj 2014. u 08:51
Foto: Thinkstock

Glavni koordinator MIPEX istraživanje u Hrvatskoj bio je Institut za migracije i narodnosti.

"Imigranti u Hrvatskoj suočit će se s tek polovično povoljnom integracijskim politikama", rečeno je jučer na predstavljanju rezultata istraživanja o indeksu razvijenosti politike imigranata (MIPEX) u Hrvatskoj.

Glavni koordinator MIPEX istraživanje u Hrvatskoj bio je Institut za migracije i narodnosti, a samo istraživanje je provedeno kroz IMIN-ovo partnerstvo s Migration Policy Group iz Bruxellesa i Grupom 484 iz Beograda.

Hrvatska u društvu BiH i Srbije

U priopćenju su koordinatori istraživanja napisali da je Hrvatska dobila ukupnu ocjenu 42 od 100 što je smješta pored "novih imigracijskih zemalja poput Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije, ali i uz bok Austrije i Poljske".

Ističu da integraciju imigranata u Hrvatskoj najviše promiču europski zakoni koje smo usvojili pridruživanjem EU. "No unatoč tomu provedba zakona Europske unije može biti narušena diskrecijskim postupcima vlasti, što je problem i srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja", pišu organizatori u priopćenju.

"Nema ciljane državne potpore za pronalaženja posla"

"Nekolicina je stvari koje su imigrantima u Hrvatskoj uskraćene, a od temeljnih mogućnosti valja izdvojiti nepostojanje ciljane državne potpore za pronalaženja posla, za unapređenje obrazovanja školske djece i za političku participaciju", pišu organizatori i dodaju kako djeca imigranata, iako rođena u zemlji, ne ispunjavaju uvjete za stjecanje državljanstva rođenjem, a dvojno državljanstvo nije dopušteno, "što se suprotstavlja trendu većine zemalja u kojima je provođeno istraživanje MIPEX".

Komentirajte prvi

New Report

Close