Hrvatska po broju automobila na dnu Europske unije

Autor: Poslovni.hr , 17. lipanj 2017. u 10:21
Foto: Ingo Wagner/DPA/PIXSELL

Vozni park osobnih automobila u gotovo svim državama članicama EU porastao je tijekom posljednjih pet godina.

Prema Eurostatu, najveći udjeli dizelskih automobila među novim automobilima zabilježeni su u 2015. godini u Hrvatskoj, Litvi i Irskoj.

Hrvatska se ubraja u države Europske unije s najmanje osobnih automobila s obzirom na broj stanovnika. Tako imamo 358 automobila na 1000 stanovnika, dok je prosjek EU 497 automobila na 1000 stanovnika. Lošije od nas samo su još Rumunjska, Mađarska i Letonija. Vodeći u EU po broju osobnih automobila na 1000 stanovnika je bogati Luksemburg sa 661 automobilom, a slijede ga Malta, Italija, Finska. Pokazuju to najnoviji podaci Eurostata temeljeni na broju registriranih automobila u EU u 2015. godini, piše Večernji list.

Vozni park osobnih automobila u gotovo svim državama članicama EU porastao je tijekom posljednjih pet godina. Poljska je pak u 2015. imala daleko najveći udio vozila starijih od 20 godina, a slijede je Estonija i Letonija. U većini zemalja EU automobili s benzinskim motorima čine većinu registriranih osobnih vozila. Među osam država članica u kojima je bilo više dizelskih automobila od benzinskih bile su Belgija, Španjolska, Francuska, Latvija, Litva, Luksemburg, Austrija i Portugal.
Zanimljivo je da su u 2015. najveći udjeli dizelskih automobila među novim automobilima zabilježeni u Hrvatskoj, Litvi i Irskoj.

Nakon tih triju zemalja po udjelu novih registriranih dizelskih automobila slijede Belgija, Austrija, Francuska. Prema podacima Eurostata, najveći broj registriranih osobnih automobila u 2015. godini zabilježen je pak u Njemačkoj, koja je imala čak 45 milijuna vozila. Nakon Njemačke najveći broj registriranih automobila, njih 37 milijuna, imala je Italija, pa Francuska – 32 milijuna.

Tijekom petogodišnjeg razdoblja 2011. do 2015. najveći rast broja registriranih osobnih vozila zabilježen je u Rumunjskoj (19%), zatim Estoniji (18%), Slovačkoj (16%), Poljskoj (14%) i Češkoj (12%). U istom razdoblju samo su tri članice EU imale pad broja registriranih automobila, i to Grčka, Hrvatska i Litva, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close