Hrvatska otvara 18 viznih centara u Rusiji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. lipanj 2013. u 14:56
Meri Matesic, direktorica glavnog ureda Hrvatske turisticke zajednice (Photo: Davor Puklavec/PIXSELL)

Hrvatska ovog mjeseca otvara 18 viznih centara u isto toliko milijunskih gradova u Ruskoj Federaciji, što bi trebalo pridonijeti olakšavanju i ubrzanju procedure izdavanja viza građanima

Hrvatska ovog mjeseca otvara 18 viznih centara u isto toliko milijunskih gradova u Ruskoj Federaciji, što bi trebalo pridonijeti olakšavanju i ubrzanju procedure izdavanja viza građanima te zemlje za putovanja u Hrvatsku koje se izdaju za najviše pet radnih dana, za žurne potrebe za tri dana, a za ostale svrhe u najviše 10 radnih dana.

Izvijestili su to danas iz Ministarstva turizma i Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u povodu današnjeg posjeta ministra turizma Darka Lorencina i direktorice Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić Moskvi.

U Moskvi su Lorencin i Matešić razgovarali i s vodećim ruskim touroperatorima o aktualnom stanju na tržištu s naglaskom na viznu politiku Hrvatske prema državama izvan EU, pri čemu im je ministar zahvalio na svemu što su učinili za promociju Hrvatske na tom tržištu i zamolio za strpljivost potencirajući važnost ruskog tržišta za hrvatski turizam.

Objasnio im je i da je novi vizni režim od 1. travnja dužnost Hrvatske u povodu ulaska u EU, a ne njen izbor, kao i da je želio doći u Rusiju da se osobno uvjeri u stanje na terenu.

Najavio je i da će se uskoro sastati s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić kako bi se postupak izdavanja viza još više olakšao.

Vjeruje da će vizni centri u toj zemlji olakšati dolazak ruskih turista koji vizu za ulazak u Hrvatsku mogu ishoditi i posredstvom akreditiranih turističkih agencija kojih je trenutno pri hrvatskom veleposlanstvu u Moskvi akreditirano 103, od čega su 96 agencija za Rusiju, a sedam za Bjelorusiju, jer je i za te državljane nadležno veleposlanstvo u Moskvi.

Osim s touroperatorima ministar se sastao i s hrvatskim veloposlanikom u Mokvi Igorom Pokazom te s Markom Perićem iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova koji je najavio da će do sredine srpnja s viznim centrima biti pokrivena cijela Rusija, kao i da je ugovor za vizne centre potpisan s tvrtkom VFS Global.

Perić je iznio i podatke da je hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi od 1. travnja do danas izdalo gotovo 13 tisuća viza te da dnevno u prosjeku zaprime 1.000 do 1.500 zahtjeva, s tim da klijente primaju i izvan redovnog radnog vremena.

Sve vize su do sada izdane kroz tri odnosno pet dana, ovisno o tome je li postupak žuran ili ne, radi se i vikendima te praznicima, a jedna osoba u prosjeku obradi 50 zahtjeva dnevno, kazao je Perić dodavši da su ovih dana u konzularnom uredu počele raditi još tri dodatne osobe.

Hrvatski veleposlanik Pokaz naglasio je da prema odluci Vlade od 16. svibnja ove godine stranci nositelji valjane schengenske dozvole do 31. prosinca ove godine ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku i kratkotrajni boravak ili za prelazak preko državnog područja Hrvatske.

Direktorica Glavnog ureda HTZ-a Matešić u razgovorima je istaknula da je rusko tržište među deset najvećih emitivnih tržišta za Hrvatsku s kojeg je prošle godine došlo gotovo 200 tisuća turista ili 8 posto više nego u godini prije, dok je se 1,6 milijuna noćenja ostvaren porast od 5 posto.

Kazala je i da je najviše ruskih turista u Istri, a potom u Dubrovniku te na Makarskoj rivijeri.

Sutra će se hrvatska delegacija sastati sa ukrajinskim touroperatorima u Kijevu, najavili su zaključno iz Ministarstva turizma.

Komentirajte prvi

New Report

Close