Hrvatska ostvarila najveći pad industrijske proizvodnje u travnju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. lipanj 2016. u 15:41
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala je u travnju za 2,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, nakon 3,9-postotnog rasta u ožujku, pokazuju podaci Eurostata.

Hrvatska je u travnju zabilježila najveći pad industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini među zemljama Europske unije a ujedno je bila i među zemljama EU s njezinim najvećim rastom na godišnjoj razini, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala je u travnju za 2,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, nakon 3,9-postotnog rasta u ožujku, pokazuju podaci Eurostata. Hrvatska je tako u travnju prema raspoloživim podacima Eurostata bilježila najveći pad proizvodnje na mjesečnoj razini među zemljama EU. Slijedi Litva s padom proizvodnje od 2,7 posto, te Latvija gdje je proizvodnja u odnosu na ožujka smanjena 2,0 posto.

Najviše je pak prema raspoloživim podacima Eurostata u travnju na mjesečnoj razini porasla proizvodnja u Irskoj, za 6,7 posto, te u Portugalu, za 6,4 posto.  Na razini EU sezonski prilagođena industrijska proizvodnja poskočila je u travnju 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je smanjena 0,5 posto. Oporavak je zabilježen i u eurozoni, uz rast proizvodnje za 1,1 posto, nakon revidiranog 0,7-postotnog pada u mjesecu ranije, utvrdili su u europskom statističkom uredu.

Najviše je u EU poskočila proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 2,3 posto, dok je u eurozoni isti postotni rast zabilježen u kategoriji trajnih potrošačkih dobara. Najmanje je – za po 0,4 posto – porasla proizvodnja intermedijarnih roba, pokazuju podaci Eurostata.

Snažan rast hrvatske proizvodnje na godišnjoj razini

Snažan, 5-postotni skok industrijske proizvodnje u travnju na godišnjoj razini svrstao je pak Hrvatsku u skupinu zemalja EU s najvišim stopama rasta, zajedno s Poljskom, Slovenijom i Mađarskom, gdje je proizvodnja porasla za 5,9, odnosno 5,3 i 5,2 posto. U ožujku je proizvodnja u Hrvatskoj na godišnjoj razini porasla za 6,9 posto, pokazuju podaci Eurostata. Najsnažniji je uzlet proizvodnje u travnju na godišnjoj razini među zemljama EU zabilježila Slovačka, za 7,2 posto.

Malta je pak u travnju bilježila najveći pad proizvodnje među zemljama EU, za 3,6 posto. Slijedi Luksemburg s padom proizvodnje za 2,5 posto, te Litva gdje se proizvodnja smanjila 1,3 posto, pokazuju raspoloživi podaci Eurostata. Na razini EU28 industrijska je proizvodnja u travnju uvećana 2,5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 0,3 postotnog rasta u ožujku, procijenili su u Eurostatu.

I eurozona je u travnju zabilježila znatno snažniji rast industrijske proizvodnje, za 2,0 posto, nakon gotovo stagnacije u prethodnom mjesecu, uz stopu rasta od 0,2 posto. Najviše je na godišnjoj razini i u EU i eurozoni porasla proizvodnja kapitalnih dobara, za 3,5 odnosno 3,8 posto, utvrdili su u europskom statističkom uredu.

Komentirajte prvi

New Report

Close