Hrvatska dobiva 20 mil. eura za preventivne preglede, a građani ih ignoriraju

Autor: Marija Crnjak , 26. veljača 2015. u 13:13
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ministar Varga ističe da je preventiva važna i iz financijskih razloga.

Hrvatska bi u ovoj godini trebala povući oko 20 milijuna eura za preventivne programe u čiju će provedbu biti uključeni i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ali civilno društvo, stručna društva i drugi, najavila je Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZZO-a na okruglom stolu "Liječnici u preventivnim programima" koji se održao povodom Hrvatskog dana liječnika. Ministar zdravlja Siniša Varga doduše istaknuo je kako Ministarstvo nije zadovoljno odazivom građana na preventivne preglede koji se provode.

Radi se o programima ranog otkrivanja raka dojke, grla maternice i debelog crijeva.

„Nismo zadovoljni odazivom građana na preventivne preglede, stoga apeliram da svatko, kad na kućnu adresu dobije poziv na preventivni pregled, taj pregled i obavi. Preventiva je važna i iz financijskih razloga, jer ovdje za malo uloženog novca dobivamo značajan rezultat u očuvanju zdravlja naših građana“, rekao je ministar Varga koji smatra da Hrvatska raspolaže dobro educiranim i vještim liječnicima s čijim visokim rezultatima stojimo uz bok europskim zemljama.

Prenđa Trupec otkrila je da se provedba preventive povećala 12 puta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zahvaljujući novom modelu ugovaranja i uvođenjem preventivnih panela.

Ravnateljica HZJZ-a Tamara Poljičanin naglasila je važnost sprječavanja i ranog otkrivanja bolesti, te pozvala roditelje da cijepe svoju djecu.

„Cijepljenje je najbolja preventiva za pojedine bolesti, a ponekad je i jedini lijek. Zahvaljujući cjepivima, mi danas uopće ne poznajemo bolesti o kojima govore naše bake ili mame“. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

implants chipping 4 free [emo_beztona]

Robovi su neozbiljni, zaista bi trebali javiti se ne preglede jer kako ce drugacije njihovi vlasnici znati da li su sposobni za rad…

New Report

Close