Hrvatska nema novca ni za plaće zatvorenicima

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Upravitelji se moraju snalaziti kako će iz sredstava penalnog tijela u kojem rade podmiriti rad zatvorenika, a da bi se ti troškovi izbjegli, ukidaju se radna mjesta.

Zbog drastičnog smanjenja proračuna za ovu godinu zatvorski sustav ostao je bez novca, navodno je upitno plaćanje režija za zatvore i kaznionice, a sredstava nema ni za isplate naknada radno angažiranim osuđenicima. Upravitelji zatvora pisali su Ministarstvu pravosuđa da pokuša iznaći način da se iziđe iz ove situacije koja, u konačnici, može dovesti do ozbiljnih sigurnosnih problema.

Upravitelji se moraju snalaziti kako će iz sredstava penalnog tijela u kojem rade podmiriti rad zatvorenika, a da bi se ti troškovi izbjegli, ukidaju se radna mjesta. U Lepoglavi je, kažu nam pravosudni policajci, manji angažman zatvorenika na poslovima unutar kaznionice obrazložen time što je u tijeku renoviranje.

Govore i da pojedini upravitelji, da bi održali red u kući, zatvorenicima umjesto plaće daju slobodne vikende ili češće pravo na intimne posjete. Međutim, Ministarstvo pravosuđa tvrdi da problema nema.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve