‘Hrvatska neće biti blokirana, i u štrajku postoje radne obveze’

Autor: Božica Babić , 28. svibanj 2013. u 21:59
Ministar rada Mirando Mrsić/PIXSELL

Zahtjevi sindikalnih središnjica teški su 1,6 milijardi kuna, tog novca nema u proračunu, kaže Mrsić.

Vlada ne pristaje na zahtjeve sindikata, povrat božićnica, regresa i tri posto plaće. Svjesni smo socijalnog i materijalnog statusa službenika, no u proračunu nema 1,6 milijardi kuna, poručio je ministar rada Mirando Mrsić koordinaciji sindikata javnih i državnih službi koja najavljuje generalni štrajk 5. lipnja.

Isplatu uskraćenih prava iz kolektivnoga ugovora po Mrsiću je moguće kompenzirati uz visoku cijenu: otpuštanje 16-17 tisuća zaposlenika. "Želimo čuvati radna mjesta, ne možemo dati ono čega nema", poručuje Mrsić. Nada se da će se sindikati vratiti pregovorima te da će socijalni partneri zaključiti sporazum u kojem će biti uglavljeno kada može doći do povećanja plaća i isplate uskraćenih prava. "Ne treba se plašiti da će Hrvatska biti blokirana", ustvrdio je ministar jer "svi će imati svoje zakonske obveze koje će morati obavljati i za štrajka".

"Vilim Ribić i 'vertikala' ne predstavljaju sve sindikate u javnom i državnom sektoru, a uzimaju sebi za pravo govoriti o generalnom štrajku. Oni su napustili pregovore, ne Vlada", kaže Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva, čijih 20.000 članova neće u štrajk. U zdravstvu je 71.000 članova sindikata, a Strukovni sindikat Anice Prašnjak ima tek 11.200 članova, ona ne može govoriti kako će blokirati sustav, ističe Abveršek. Iz koordinacije 11 sindikata kažu da su u utorak podnijeli zahtjev za mirenjem koje mora završiti u roku pet dana. Ne postigne li se dogovor s Vladom, najavljuju, 5. lipnja počinju koordinirani štrajk.  

Komentirajte prvi

New Report

Close