‘Hrvatska ne može ovako još dugo’

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2014. u 21:59
Voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Carlos Pinerua/ Goran Stanzl/PIXSELL

Pinerua smatra da je Hrvatskoj potreban društveni i politički dijalog između svih skupina.

Svjetska banka poziva Hrvatsku na rješavanje problema s visokom stopom nezaposlenosti i javnog duga kako bi se spriječile "nepovratne promjene" nakon šest godina recesije, rekao je Carlos Pinerua, novi predstavnik Svjetske banke u Hrvatskoj, u intervjuu za Bloomberg.

Ministarstvo financija, istaknuo je, pokazalo je "ozbiljnost i namjeru" da poveća učinkovitosti javne uprave iako je potrebno više napora da bi se preokrenuli gospodarski trendovi. Pinerua smatra da je Hrvatskoj potreban društveni i politički dijalog između svih skupina, jer ovako neće moći još dugo vremena. "Recesija traje gotovo šest godina, a nezaposlenost je visoka, osobito među mladima, a to bi trebalo dati ljudima osjećaj hitnosti", istaknuo je Pinerua.

Javni dug će se povećati na oko 70% BDP-a s oko 45 posto u 2010., procjenjuje EU. Zbog toga je zemlja ranjiva na vanjske šokove, kaže Pinerua. Zaduživanje na inozemnim tržištima već je dugo jeftino, zbog labave monetarne politike središnjih banaka. No, to se uskoro može promijeniti, što bi povećalo cijenu novca. "To je još jedan razlog zbog kojeg Hrvatska može ostati u ovakvom stanju još neko vrijeme, ali ne i dugo", zaključio je Pinerua. 

Komentirajte prvi

New Report

Close