Hrvatska naručila 2,5 milijuna cjepiva od Novartisa

Autor: Marina Biluš; Marija Crnjak , 09. kolovoz 2009. u 22:00

Radi se o takozvanom “mock-up” cjepivu temeljenom na soju virusa ptičje gripe, registracija je znatno brža i ne zahtjeva opsežne kliničke studije

Cjepivo protiv nove (svinjske) gripe Hrvatska je naručila od kompanije Novartis koja je zbog prijetnje pandemije upravo započela rekordno kratkotrajno testiranje cjepiva na ljudima. Novartisov proizvod, a to će vrijediti i za sve druge kompanije koje uspiju uzgojiti cjepivo protiv takozvane svinske gripe, na tržištu će se naći znatno prije kraja jednogodišnjeg testiranja uobičajenog za nova cjepiva. Tu je informaciju ovih dana javno potvrdio i Novartis koji je započeo istraživanje na šest tisuća osoba u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i SAD-u.

Imunitet pred zakonom
Zbog kratkog roka u kojem bi cjepiva moglo stići na tržište u medijima se pojavila sumnja u sigurnost primjene cjepiva. Sumnje je podgrijala i odluka vlade Sjedinjenih Američkih Država koja proizvođačima jamči pravni imunitet u eventualnim tužbama koje bi se mogle odnositi na upotrebu budućeg cjepiva. Iz Svjetske zdravstvene organizacije, međutim, poručuju da su stroga procedura i kriteriji regulatornih agencija dovoljan jamac sigurnosti, te podsjećaju da je upravo nedostatak cjepiva u ranijim pandemijama bila otegotna okolnost koja je povećala broj smrtnih slučajeva. Također, cjepivo na kojem radi Novartis takozvano je “mock-up” cjepivo, proizvedeno na soju virusa ptičje gripe, te su učinci na ljude već poznati i kraćim studijama se zapravo potvrđuju, pojašnjenje je Europske agencija za lijekove. Hrvatska se kod Novartisa predbilježila za nabavku 2,5 milijuna doza cjepiva. Kupnja cjepiva ići će preko Imunološkog zavoda koji je ovlašten za uvoz cjepiva, no zasad još nije definiran iznos koji će se utrošiti u tu namjenu, što će biti poznato po proizvodnji cjepiva te provedbi javnog natječaja, pojašnjava direktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tihomir Strizrep. Usporedbe radi, Slovenija je naručila od GlaxoSmithKlinea 1,3 milijuna doza cjepiva protiv H1N1, a platit će ih 14 milijuna eura. Od kad je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila svinjsku gripu pandemijom globalnih razmjera, farmaceutske kompanije započele su međusobnu utrku čija je glavna namjera biti prvi proizvođač čije će se cjepivo naći na tržištu. Istodobno su se u medijima razvile brojne teorije zavjere o tome da je strah od pandemije izazvala farmaceutska industrija zbog želje za zaradom, dok su simptomi gripe koju uzrokuje virus H1N1 slabiji od humane gripe koja godišnje ubije stotinjak tisuća ljudi. Novartis je istraživanja na ljudima započeo prije desetak dana kada je cjepivo primila osoba u Velikoj Britaniji. Osim testiranja sigurnosti njegove primjene, cjepivo se testira i kako bi se utvrdilo hoće li morati biti primano u više od jednog navrata. Za sad u kompaniji predviđaju da će se lijek primati dva puta. Cjepiva koja se testiraju na području Europe “pojačana” su adjuvantom, sastojkom koji se koristi za intenzivnije podizanje imunološkog odgovora organizma. Svjetska zdravstvena organizacija u svojoj objavi s kraja prošlog tjedna uvjerava javnost da je regulativa u odobravanju cjepiva jamči sigurnost.

Zakašnjeli lijek
Cjepiva su jedan od najvažnijih proizvoda za sprečavanje širenja bolesti i smrtnih slučajeva tijekom pandemije. Međutim, kako bi cjepiva imala učinak pandemijski sojevi moraju biti dostupni u najkraćem mogućem roku i u dovoljnim količinama. Za vrijeme pandemija 1957. i 1968. godine cjepiva su stigla prekasno, a u pandemiji koja je poharala svijet 1918. godine cjepiva protiv gripe nisu postojala. Svjetska zdravstvena organizacija podsjeća da je 2007. godine u sklopu priprema za pandemiju gripe, u suradnji s regulatornim agencijama i nacionalnim vladama te proizvođačima lijekova, razrađen sustav u kojem će se skratiti razdoblje od pojave pandemijskog virusa i dostupnosti cjepiva na tržištu. Novartis cjepivo kani plasirati u posljednjem tromjesečju ove godine.

Milijarde od prodaje

Narudžbe iz više od 35 zemalja
Od farmaceutske kompanije Novartis cjepivo protiv virusa H1N1, uzročnika svinjske gripe do sada je naručilo više 35 zemalja uključujući i Francusku, Nizozemsku i Švicarsku.

Bogati SAD
Sjedinjene Američke Države su primjerice naručile cjepiva protiv svinjske gripe u vrijednosti 989 milijuna dolara.

Odluka Obamine administracije
Tako opsežna i vrijedna narudžba SAD-a ne treba čuditi kada se da je administracija predsjednika Baracka Obame za potrebe otkrivanja i proizvodnje cjepiva izdvojila 7 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close