Hrvatska narodna banka ponovno se, drugi put od početka prosinca, odlučila intervenirati

Autor: Jadranka Dozan , 17. prosinac 2018. u 14:42
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Uslijed velike ponude deviza HNB je ponovno reagirao odlučno: od banaka je otkupio 457,7 milijuna eura.

Hrvatska narodna banka ponovno se, drugi put od početka prosinca, odlučila intervenirati na deviznom tržištu. Nakon što je na proklizavanje vrijednosti eura na 7,38 kuna prije dva tjedna reagirala rekordnom intervencijom kojom je od banaka otkupila 495 milijuna eura tečaj se tek nakratko vratio iznad 7,40. Na ponovne tržišne pritiske na jačanje kune uslijed velike ponude deviza HNB je ponovno reagirao odlučno: od banaka je otkupio 457,7 milijuna eura, i to uz prosječno ostvaren tečaj od 7,398. 
Uz daljnje podebljavanje deviznih pričuva HNB-a, ta intervencija znači i dodatno povećanje kunske likvidnosti u sustavu za nepunih 3,4 milijarde kuna. Po prethodnoj deviznoj aukciji u sustav je pušteno nešto manje od 3,7 milijardi kuna. 
Ukupno je, pak, kroz četiri devizne intervencije HNB od početka ove godine do danas otkupio nešto manje od 1,7 milijardi eura.      

Komentari (6)
Pogledajte sve


otkud njima tolko love za sve te eure?

ako su HNarodnaB, zar to nije jasno


eeeej, a kako isplaćuju plaće?

Iz poslovanja. Kamatnih i ostalih prihoda, od provizija i naknada i od ulaganja.


ček, ček… a zašto onda oni nama ne daju malo novaca da si nešto kupimo, nego moramo dizati kredite sa 10% kamata?

Zato jer ti hoćeš kredit na prnje koje nosiš na sebi, a one su bezvrijedne. Centralna banka nije emitirala novac iz ničega, dobila je za kune eure. Ti euri su obveza ECB-a, njihov dug. HNB nije digao kredit, mijenjao je svoju obvezu za obvezu ECB-a, a za uzvrat primio eure kao imovinu.

ček, ček… a zašto onda oni nama ne daju malo novaca da si nešto kupimo, nego moramo dizati kredite sa 10% kamata?

New Report

Close