Hrvatska nadigrala Srbiju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. ožujak 2013. u 20:07
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dvoboj je započeo u ravnopravnoj igri, a prvi udarac prema golu uputio je Niko Kranjčar u 19. minuti.

Hrvatska nogometna reprezentacija u kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Svjetsko prvenstvo pred 35.000 gledatelja na stadionu u Maksimiru svladala je Srbiju sa 2-0 (2-0).

Hrvatska je bez velike igre u prvom poluvremenu stigla do značajne prednosti od 2-0, pogotke su postigli Mario Mandžukić i Ivica Olić u 23., odnosno 37. minuti, a bila su ujedno i jedina dva udarca u okvir gola u prvih 45 minuta od strane obje momčadi. Iako je hrvatski izbornik Igor Štimac najavljivao juriš od prve minute, to se nije ostvarilo. Dvoboj je započeo u ravnopravnoj igri, a prvi udarac prema golu uputio je Niko Kranjčar u 19. minuti, ali njegov nejak pokušaj prošao je oko dva metra pored stative.

Do vodstva Hrvatska je stigla nakon kardinalne pogreške jednog od najiskusnijih srpskih igrača Aleksandra Kolarova. Njegov slobodni udarac iz samogu kuta igrališta sa svoje polovice presjekao je Mandžukić na 30-ak metara od srpskih vrata, lopta je stigla do Rakitića koji je uputio sjajnu loptu do Olića, ovaj se sjurio do peterca, a zatim na drugoj vratnici pronašao Mandžukića koji je poslao loptu u praznu mrežu.

Drugi pogodak stigao je nakon sjajnog ubacivanja našeg kapetana Darija Srne koji je izveo slobodni udarac iskosa s desne strane, lopta je neugodno odskočila u središtu kaznenog prostora i prevarila srpskog kapetana Ivanovića, dok je iza njega sjajno reagirao Olić i prsima s pet metara gurnuo loptu u mrežu.

Srpska reprezentacija u prvih 45 minuta nije uputila niti jedan udarac prema golu, no zaprijetila je već u drugoj minuti nastavka. Kolarov je prošao po lijevom boku i pucao sa vrha kaznenog prostora, ali Pletikosa je uspio obraniti. Na odbijenu loptu najbrže je reagirao srpski igrač koji je srećom promašio. Hrvatska je uzvratila s dvije odlične solo-akcije. Prvo je u 52. minuti Modrić "slomio" dva suparnička igrača i potom pucao sa 20-ak metara, ali lopta je prohujala metar pored gola. Desetak minuta potom Rakitić je dvojici srpskih igrača provukao loptu kroz noge, ali uslijedio je nedovoljno jak udarac kojega je Brkić uspio ukrotiti.

Najbolju akciju Srbija je izvela u 78. minuti, kombinacija Kolarov-Tošić-Đuričić završila je udarcem potonjeg kojega je Pletikosa uspio zaustaviti, a naš je vratar s tla uspio blokirati i dodatni pokušaj Đorđevića. Izbornik Štimac se i u ovoj utakmici, kao i onoj protiv Belgije u Bruxellesu u rujnu prošle godine, neočekivano odlučio u početni sastav ubaciti 18-godišnjeg debitanta. Ovoga puta svoje mjesto u udarnih 11 pronašao je Mateo Kovačić, a mladi veznjak milanskog Intera odigrao sjajno u vwznoj liniji i u potpunosti opravdao uvrštenje u sastav.

Hrvatska je s nova tri boda preuzela prvo mjesto u skupini A sa 13 bodova, tri manje uz utakmicu manje ima Belgija, dok je Srbija treća s četiri boda.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Igor Štimac :

“Vidjeli ste svi, bilo je jako teško, dva suparnika i to jaka, koncentracija velike kvalitete.
Srbi su tražili su svoju šansu u ovoj utakmici, da nas pobjedom bace na leđa i vrate se u igru.
Najavljivao sam jurišanja, ali vidjeli ste i sami, išli smo mudro, kompaktno, strpljivo.
Ne znam koliko vas se sjeća, rekao sam u analizi utakmica da je srpska linija potentna, ali moji napadači su je morali baciti u očaj.
Ja mogu biti presretan, uložili smo silnu energiju u kreiranju atmosfere. Dio te energije nam je nedostajao, vidjeli ste na kraju kada smo se povukli. Odigrali smo super kvalitetnu utakmicu. Što se mene tiče, ova utakmica je zaboravljena, mi u utorak imamo još teži test, sve osim tri boda iz Walesa umanjit će veličinu ove pobjede.”

Je li ovo uz 1998. godinu vaš najveći uspjeh karijere?

“Preambiciozan sam da bih mislio da je 1998. godina vrhunac moje karijere. Ovi današnji igrači su bolji nego moja generacija, nisu podlegli nisu pritisku, ova generacija može ići do samog kraja.
Mi ćemo ići pažljivo tim putem i ako oni to ne naprave samo ja ću biti kriv. Ovo je najpotentnija generacija.”

Koju poruku su poslali vaši igrači?

“Jasnu poruku, zaboravite prošlost, imamo lijepu budućnost i jedni i drugi ispred sebe.
Mi smo susjedi, toliko je lijepih razloga da živimo u miru i sretnijoj budućnosti.
Bila je to velika atmosfera, svi zajedno moramo graditi bolju budućnost.”
net

New Report

Close