Moguće je da Amerikanci posreduju u sporu između Vlade i MOL-a

Autor: Poslovni.hr , 12. listopad 2014. u 14:46
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

“Uskoro ću Vladi predložiti donošenje odluke o sadržaju medijacije i konkretnim uvjetima” rekao je Ivan Vrdoljak Jutarnjem listu.

Hrvatska je načelno prihvatila ponudu Amerike da posreduje u rješavanju spora između hrvatske Vlade i MOL-a, doznaje Jutarnji list. "Uskoro ću Vladi predložiti donošenje odluke o mogućem sadržaju medijacije i konkretnim uvjetima pod kojima smo spremni ući u taj proces" rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak Jutarnjem listu, otklanjajući tako tvrdnje mađarskog ambasadora Gabora Ivana da je MOL prihvatio američku pomoć, a da je hrvatska Vlada već više od pola godine razmatra i šuti. Nije istina da su Mađari u tom pogledu korak ispred nas, dodaje.

Veleposlanik Ivan pokušao je u intervjuu jednim dnevnim novinama hrvatsku stranu generalno prikazati kao kočničara dogovornog rješavanja spora s MOL-om. Hrvatska, po njemu, praktično opstruira ponudu Amerike o prijateljskom posredovanju oko Ine. Izričito tvrdi da „nisu sve strane potpuno zainteresirane da riješe problem“ te za političko kalkulanstvo optužuje voditelja hrvatskog pregovaračkog tima, ministra Vrdoljaka. Tvrdi da je hrvatskoj strani od interesa Ine mnogo važniji politički probitak.

Do američke ponude za medijaciju došlo je za vrijeme posjete Amosa Hochsteina, zamjenika glavnog tajnika State Departmenta za pitanja energetike, koji je proljetos u dva navrata obišao Zagreb i Budimpeštu. Amerikanci su intezivirali svoju zainteresiranost za rješavanje spora između MOL-a i hrvatske Vlade nakon iskazivanja namjere nekih ruskih kompanija da uđu u vlasništvo Ine. Vrdoljak je nedavno u intervjuu Jutarnjem listu rekao da Hrvatska ima „međunarodnu podršku prije svega u stavu da se sukob oko Ine ne smije proširiti na odnose između dvije zemlje te da ga treba što prije riješiti. Amerika podržava najbrže rješenje“, otkrio je. U razgovore vrlo upućeni izvori tvrde da je razlog američke hitnosti onemogućavanje ulaska ruskog kapitala u hrvatski energetski sektor. Primarni je interes SAD-a da Rusi ne uđu u Hrvatsku, a kako će se spor između MOL-a i Hrvatske riješiti, na čiju će štetu to biti, mnogo ih manje zanima, otkriva za list jedan od hrvatskih energetskih stručnjaka.

Hrvatska je navodno spremna na američku medijaciju pod uvjetom da MOL povuče tužbu pred međunarodnom arbitražom u Washigtonu, gdje je Hrvatsku tužio za 2,6 milijardi kuna. Ali u hrvatskoj su Vladi istodobno vrlo oprezni, zato jer u godinu dana, koliko se pregovori s MOL-om vode, mađarska strana uporno otklanja svaku mogućnost promjene postojećeg modela upravljanja Inom, modela koji je rezultat koruptivnih ugovora Ive Sanadera. Hrvatska je nepovjerljiva i zato jer MOL u posljednje vrijeme na svaki način pokušava preduhitriti ishod arbitražnih postupaka nekim prijekim, ishitrenim rješenjima, poput zatvaranja Siska.

Hrvatska će Vlada vjerojatno tražiti da predmet medijacije budu već započeti arbitražni postupci, koji se tiču valjanosti, odnosno ništetnosti Sanaderovih ugovora.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mislim da Amerikanci nisu dobri za posredovanja.

Naime zbog svojih interesa.

Od želje da Rusija ne izađe na Jadran, a da nisu s nikakvim novcima to i potvrdili.

Druga vrlo važna stvar je u vlasništvu samog MOLA, tj . tko su njegovi najveći dioničari.

Mislim, malo ozbiljnosti bi bilo dobrodošlo.

Pa nije MOL bezveze svoju tužbu protiv Vlade pokrenuo na američkom sudu, makar on nije nadležan u nikakvom sporu između Vlade i Mola.

New Report

Close