Hrvatska na generičke lijekove troši tek 26% novca

Autor: Marija Crnjak , 12. lipanj 2016. u 22:00
S dubrovačke konferencije

Krema europske farmaceutske industrije u Dubrovniku.

U članicama EU potrebno je povećati udio generičkih i biosličnih lijekova, te omogućiti njihovu veću dostupnost pacijentima, što se posebno odnosi na Hrvatsku u kojoj u financijskom dijelu udio potrošnje na generičke lijekove čini svega 26% ukupne potrošnje na lijekove.

Ustvrdili su to na međunarodnoj godišnjoj konferenciji proizvođača generičkih i biosličnih lijekova održanoj u Dubrovniku u organizaciji Europske udruge proizvođača generičkih lijekova (Medicines for Europe), Udruga IGBA (International Generic and Biosimilar Medicines Association), te uz pokroviteljstvo Plive, JGL, Sandoz te IN2trace grupe. Lideri europske farmaceutske industrije razgovarali su o važnosti poboljšanja učinkovitosti zdravstvenih sustava i jače zastupljenosti generičkih, biosličnih i lijekova s dodanom vrijednošću, važnost stimuliranja veće konkurencije na tržištima, kao i jače regulatorne suradnje za bolji pristup održivim poslovnim modelima.

"Veća dostupnost najučinkovitijih terapija osigurava boljitak i duži život milijunima pacijenata, dok se istodobno smanjuju socijalne nejednakosti u sustavima zdravstva. Generički lijekovi ključni su za održivost zdravstvenih sustava u cijeloj EU pa i svijetu, obzirom da omogućavaju najmodernije terapije većem broju pacijenata", istaknula je Milka Kosanović, direktoric HUP-ove Udruge proizvođača lijekova. Dunja Siuc Valković, direktorica Globalnog razvoja poslovanja u JGL-u istaknula je kako riječka kompanija cilja rastuća tržišta regija MENA i ASEAN-a, posebice na iransko tržište. "S poznavanjem tehnologije sterilnih otopina te iskustvom na velikim tržištima poput Rusije, za nedavnog posjeta Iranu JGL je prepoznat kao atraktivan partner za iranske tvrtke", kaže Siuc Valković.

Komentirajte prvi

New Report

Close