Hrvatska može biti europska Florida

Autor: Andreja Šantek , 25. srpanj 2013. u 22:00
Nikica Gabrić, vlasnik Klinike Svjetlost, misli da Hrvatska može postati drugi dom za umirovljenike iz Europe/Boris Šćitar/PIXSELL

Specijalna bolnica za oftalmologiju i u krizi bilježi rast, a već sad imaju regionalni pristup i liječe pacijente iz inozemstva.

Oftalmolog Nikica Gabrić, vlasnik Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost, unazad nekoliko godina govori o projektu 'Hrvatska kao Florida Europe', a ulaskom u EU, kaže, njegova će upornost biti vrednovana. "Istina je da bi Hrvatska po mogućnostima razvoja zdravstvenog turizma mogla biti Florida, i metaforički i stvarno, za stanovnike sjeverne Europe.

Mogla bi se realizirati kroz razne poduzetničke inicijative koje povezuju know-how medicine u Hrvatskoj, dobar brend i imidž našeg turzima, inicijativu građevinskog sektora kroz gradnju stanova na desetak lokacija duž jadranske obale u kojima bi stanovali umirovljenici iz sjeverne Europe. Dnevni prihod koji bi generirala ta populacija za svoje zdravstvene, rekreativne i druge potrebe mogao bi iznositi 7,5 milijuna eura ili 1,35 milijardi eura tijekom 180 dana", uvjeren je Gabrić.

No, da bi se to realiziralo, dodaje, ministarstva turizma, zdravstva i poduzetništva te regionalnog razvoja trebala bi djelovati zajednički. Gabrić smatra da je geografska prednost Jadrana očigledna, a jasno je da bi u Hrvatskoj 'drugi dom' za mnoge građane EU koji nam geografski teže (Italija, Slovenija, Austrija, Njemačka, Češka) predstavljao logičan izbor, pogotovo uzevši u obzir devastiranje španjolske obale te praktički zabranu daljnje gradnje u Italiji i Francuskoj. 

 

Gabrić

Da bi se sve to objedinilo trebalo bi napraviti master plan koji povezuje sve industrije koje u svijetu žive od zdravstvenog turizma, poticati razvoj zimskog turizma te poticati i razvijati privatno zdravstvo i reorganizirati državno zdravstvo, a država i lokalne zajednice trebale bi definirati lokacije i osigurati zemljišta po povoljnim uvjetima za razvoj projekata

Akreditacija kvalitete
"Ako su greenfield investicije postale na Jadranu profitabilne te ako integralni resorti visoke klase s apartmanima u kojima se nude usluge life coaching i zdravstveni servisi postanu standardi ('stay well', 'health hotel' koncepti), a akreditirana kvaliteta bolnica na Jadranu bude pratila ponudu kao dio infrastrukture za drugi dom i zrelu životu dob, onda je taj projekt itekako moguć", smatra Gabrić. No, dodaje, nema dobrog turizma bez dobre percepcije Hrvatske i zato je brandiranje Hrvatske važan projekt. Da bismo ponudili ozbiljan zdravstveni turizam, smatra, treba popraviti percepciju čitave destinacije i akreditirati bolnice te razvijati privatne institucije jer trenutačno hrvatsko zdravstvo ne zadovoljava te uvjete.

"Da bi se sve to objedinilo trebalo bi napraviti master plan koji povezuje sve industrije koje u svijetu žive od zdravstvenog turizma, poticati razvoj zimskog turizma te poticati i razvijati privatno zdravstvo i reorganizirati državno zdravstvo, a država i lokalne zajednice trebale bi definirati lokacije i osigurati zemljišta po povoljnim uvjetima za razvoj projekata", kaže Gabrić. Upravo je pokretanje klastera Zdravlje, objašnjava, moderni odgovor medicinskih poduzetnika, znanstvenika i tehnoloških kompanija. Klinika Svjetlost djeluje na međunarodnom tržištu već nekoliko godina i to je, kaže, njihova strateška orijentacija, a budući da rade svjetsku medicinu, primjenjuju standard i tehnologije globalne znanosti, ne vidi razlog da ne djeluju na tržištu EU. 

Suradnja s Libijom
"Klinika je prepoznata kao lider u oftalmologiji i kao pouzdan partner te je već napravila svojevrstan regionalni prsten Zagreb – Split – Sarajevo – Banja Luka kojim se pozicionirala na tržištu. Etablirali smo se na tržištu Sjeverne Afrike, kroz suradnju s Ministarstvom zdravstva Libije koja ne obuhvaća samo dolazak i liječenje pacijenata, već i dolazak libijskih liječnika i stručnjaka na edukaciju u Kliniku Svjetlost, ali i odlazak stručnjaka iz Klinike u Libiju kako bi tamo pomogli osposobljavanju zdravstvenog sustava u dijelu koji se odnosi na oftalmologiju. Ova suradnja je korak naprijed prema snažnijem otvaranju vrata hrvatskih zdravstvenih ustanova stranim pacijentima i klijentima koji u našoj zemlji mogu pronaći vrhunsku medicinsku uslugu, ali i prihvatljive cijene", smatra Gabrić. To je samo jedan od dokaza, kaže, da zdravstveni sektor ima velik potencijal za uspješno poslovanje na međunarodnom tržištu i u vrijeme gospodarske krize što potkrepljuje podatkom i da je klinika Svjetlost u ovoj godini ostvarila rast za više od 12 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close