Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. kolovoz 2014. u 14:48
Thinkstock

I u eurozoni je stopa nezaposlenosti smanjena u srpnju u odnosu na isti lanjski mjesec, na 11,5 posto, s 11,9 posto u istom mjesecu lani. U odnosu na lipanj ostala je nepromijenjena.

Nezaposlenost u Europskoj uniji smanjena je u srpnju u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec a Hrvatska spada među tri zemlje članice s najvećim padom stope nezaposlenosti u tom razdoblju, pokazuje danas objavljeno izvješće Eurostata.

Prema procjenama europskog statističkog ureda koji izračunava stope nezaposlenosti u EU, eurozoni i zemljama članicama prema metodologiji Međunarodne organizacije za rad (ILO), sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji iznosila je u srpnju 10,2 posto, u odnosu na 10,9 posto koliko je iznosila u prošlogodišnjem srpnju.

U odnosu na lipanj sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u EU ostala je u srpnju nepromijenjena.

I u eurozoni je stopa nezaposlenosti smanjena u srpnju u odnosu na isti lanjski mjesec, na 11,5 posto, s 11,9 posto u istom mjesecu lani. U odnosu na lipanj ostala je nepromijenjena.

Među zemljama članicama EU-a najnižu stopu nezaposlenosti bilježile su u srpnju Austrija i Njemačka, po 4,9 posto. Grčka se pak izdvajala najvišom stopom nezaposlenosti, od 27,2 posto u svibnju.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti u srpnju iznosila iznosila 16,2 posto, u odnosu na 18,1 posto koliko je iznosila u prošlogodišnjem srpnju. Time se Hrvatska našla u skupini zemalja EU-a koje su prema Eurostatu zabilježile najveći pad stope nezaposlenosti u odnosu na prošlogodišnji srpanj.

Skupinu predvodi Mađarska, s padom stope nezaposlenosti na 8,1 posto u lipnju, s 10,4 posto u istom mjesecu lani. Slijedi Portugal, gdje je stopa nezaposlenosti pala u srpnju na 14,0 posto, sa 16,3 posto u prošlogodišnjem srpnju.

Bez posla je u srpnju u EU bilo 24,85 milijuna građana, od čega 18,409 milijuna u eurozoni. Njihov se broj na godišnjoj razini smanjio za 1,634 milijuna u EU, te za 725 tisuća u eurozoni. U odnosu na prethodni mjesec smanjen je u EU za 41 tisuću dok je u eurozoni ostao gotovo nepromijenjen.

U Hrvatskoj je prema podacima Eurostata bez posla u srpnju bilo 306 tisuća građana, u odnosu na 336 tisuća u istom mjesecu lani. U lipnju nezaposleno je bilo 311 tisuća hrvatskih građana.

Nezaposlenost među mladima u EU i dalje je tvrdokorno visoka i u prosjeku je u srpnju iznosila 21,7 posto a u eurozoni 23,2 posto. Na godišnjoj je razini ipak smanjena, pa je u prošlogodišnjem srpnju stopa nezaposlenosti u EU iznosila 23,6 posto a u eurozoni 24,0 posto.

Bez posla je u 28 članica EU-a bilo 5,062 milijuna mladih, od čega 3,327 milijuna u eurozoni. Njihov je broj na godišnjoj razini smanjen za 563 tisuće u EU, te za 226 tisuća u eurozoni.

Hrvatska je i dalje među zemljama EU-a koje bilježe najviše stope nezaposlenosti u toj dobnoj skupini, iako sada zauzima četvrto mjesto, sa stopom nezaposlenosti u drugom tromjesečju od 41,5 posto. Najvišu stopu nezaposlenosti među mladima bilježi Španjolska, od 53,8 posto. Slijede Grčka s 53,1 posto (u svibnju) i Italija sa 42,9 posto.

Njemačka i Austrija ponovo su prednjačile najnižim stopama nezaposlenosti, od 7,8 odnosno 9,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close