Hrvatska lani Saudijskoj Arabiji izvezla naoružanja i vojne opreme za 78,5 miliijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 19. lipanj 2017. u 08:53
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Što je od oružja Hrvatska izvezla u saudijsku kraljevinu, ipak ostaje tajna.

Hrvatska već tradicionalno najviše oružja izvozi u SAD, no u 2016., odmah iza SAD-a, u koji je izvezeno oružja u vrijednosti većoj od 110 milijuna eura, pojavila se još jedna velika uvoznica hrvatskog oružja. Država u koju je Hrvatska lani izvezla naoružanja i vojne opreme za čak 78,5 milijuna eura je Saudijska Arabija.

Kako piše Večernji list, to je iznenađenje s obzirom na to da jedna od najbogatijih zemalja na svijetu obično uvozi sofisticirano i skupo naoružanje, u pravilu od SAD-a i ostalih jakih zapadnih zemalja. Što je od oružja Hrvatska izvezla u saudijsku kraljevinu, ipak ostaje tajna. Prema konačnim podacima koje je ovih dana objavilo Ministarstvo gospodarstva, hrvatski izvoz naoružanja i vojne opreme u 2016. je eksplodirao – u odnosu na prethodnu 2015. porastao je za više od 60%.

Premda su u veljači ove godine prve, neslužbene procjene najavljivale da je iz Hrvatske izvezeno tih proizvoda u vrijednosti 1,5 milijardi kuna, rezultat je još bolji – izvezeno je vojnih roba i usluga za 1,7 milijardi kuna, dakle oko 226 milijuna eura. Koliko je proteklih godina skokovit rast izvoza oružja, vidi se iz usporedbe podataka iz protekle tri godine. Hrvatska je u 2014. izvezla oružja za 75 milijuna eura, 2015. za 136, što je bio porast od 37%, a prošle 2016. za 226 milijuna eura.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Hoce li taj novac zavrsiti isto kod Tode?

New Report

Close