Hrvatska kupuje izraelski top i rakete Spike koje buše oklop i na 4 km

Autor: Poslovni.hr , 21. kolovoz 2017. u 09:26
Arhivska fotografija: Željko Lukunić / Pixsell

Taj je natječaj trajao dvije godine, a odabrana je ponuda tvrtke Elbit Systems iz Izraela.

Borbeno oklopno vozilo Hrvatske vojske Patria 8×8 na dobrom je putu da prestane biti “najskuplji vojni kamion na svijetu”, kako ga u šali nazivaju u vojsci.  Godinama već, naime, traju pokušaji da se više od 120 hrvatskih oklopnih vozila dostojno naoruža kako ne bi bili tek skupi oklopljeni transporteri.

Istina je da su neke Patrije naoružane norveškom (proizvođač Konsberg) oružanom stanicom od 12,7 mm s termovizijskom kamerom za mogućnost djelovanja noću, laserskim daljinomjerom i označivačem cilja, no tek sada na Patrije dolazi teže naoružanje. 

Kako piše Večernji list, do kraja ovog mjeseca ili početkom rujna MORH će potpisati ugovor o nabavi osam daljinski upravljanih oružanih stanica 30 mm s protuoklopnim raketnim sustavom (DUOS-30L). Taj je natječaj trajao dvije godine, a odabrana je ponuda tvrtke Elbit Systems iz Izraela s vlastitom stanicom UT30MK2 koja se sastoji od topa 30 mm i spregnute strojnice 7,62×51 mm, te protuoklopni raketni sustav Spike čiji je proizvođač također izraelska tvrtka Rafael.

Komentirajte prvi

New Report

Close