Hrvatska kršćanska koalicija za uvođenje ćirilice u Vukovar

Autor: Agencija VLM , 09. travanj 2013. u 12:48
Photo: Daniel Kasap/PIXSELL

Predmet političke borbe i manipulacije posebice ne bi trebalo biti ćirilično pismo, koje je dio zajedničke kulturne baštine svih Slavena, kaže Mario Dučić.

Hrvatska kršćanska koalicija (HKK) želi izraziti podršku provođenju Ustavnog zakona i uvođenja ćiriličnog pisma u Vukovaru. Smatramo kako bi sve manjinske zajednice, kako nacionalne, tako i vjerske trebale uživati ista Ustavom i zakonima zajamčena prava, navodi se u današnjem priopćenju HKK a koje potpisuje predsjednik Mario Dučić. Pojašnjava kako je pitanje uvođenja srpskog jezika i ćiriličnog pisma u posljednje je vrijeme zlouporabljeno u dnevno političke svrhe te da  iako razumiju osjećaje stanovnika Vukovara, koji su izgubili svoje najdraže, da osuđuju svaku manipulaciju bolnim sjećanjima na Domovinski rat kao sredstvom za postizanja političkih ciljeva.

– Predmet političke borbe i manipulacije posebice ne bi trebalo biti ćirilično pismo, koje je dio zajedničke kulturne baštine svih Slavena i kojim je pisan prvi slavenski prijevod Svetog pisma. Hrvatska ne može ići naprijed niti postati dio Europe ako se u njoj neće poštivati ljudska prava i slobode. Rat i domoljubni osjećaji ne smiju se miješati s provedbom zakona i poštivanjem prava. Stoga izražavamo podršku i pozivamo Vladu RH da u razumnom roku i na uviđavan način provede sva Ustavna prava srpske nacionalne manjine. Isto tako, izražavamo nadu kako će Vlada u skorom vremenu ispuniti i sva ustavna prava manjinskih vjerskih zajednica koje i dalje unatoč Zakonu i presudi EU suda za ljudska prava od prije više od dvije godine,  ne mogu uživati prava poput drugih većinskih vjerskih zajednica, navodi Dučić.

Komentirajte prvi

New Report

Close