‘Hrvatska kormilar zajedničkog projekta’

Autor: Sandra Veljković/VL , 30. listopad 2019. u 21:59
Premijer Plenković u NSK predstavio četiri područja hrvatskog predsjedanja/ Sanjin Strukić/PIXSELL

Ususret predsjedanju Vijećem EU.

Snažna Europa u svijetu punom izazova" slogan je hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovini sljedeće godine i sažima usložnjenu sliku Europe i svijeta kroz koji će Hrvatska voditi blok od 500 milijuna ljudi i drugo svjetsko gospodarstvo.

Od "domaćih" problema, kao što je nesigurnost rješenja pitanja izlaska UK te "učinak Brexita", preko pregovora i dogovora o financijskom okviru Unije od 2021. do 2027., preko gospodarstva i konkurentnosti, povezivanja, ali i migracija, do pitanja proširenja, zaštite okoliša… Hrvatska je odlučila sažeti svoje djelovanje na četiri područja nazvana Europa koja se razvija, Europa koja se povezuje, Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna.

Te prioritete jučer je predstavio premijer Andrej Plenković u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, gdje će od siječnja do kraja lipnja 2020. biti srce Europe.

"Hrvatska će biti kormilar zajedničkog projekta u daljnjoj izgradnji snažne Europe u svijetu punom izazova", naglasio je premijer te istaknuo kako predsjedanje dolazi u prijelomnom trenutku za Europu i svijet. Hrvatska će prvi put predsjedati Vijećem EU i prvi put biti 'voditi' Uniju. Vijeće EU donosi zakonodavstvo, koordinira politike EU i "izravan" je predstavnik članica.

Ukupan broj događanja dogovorenih s EK i Glavnim tajništvom Vijeća EU te s EU parlamentom je 1560. Hrvatski državni dužnosnici i službenici predsjedat će svima, u Bruxellesu na njih 1400, a u Zagrebu 160.

Komentirajte prvi

New Report

Close