Hrvatska konkurentnija samo od Mongolije, Venezuele i Ukrajine

Autor: Saša Paparella , 30. svibanj 2016. u 22:01
Iza Hrvatske 2008. je bilo šest zemalja, a 2014. lošija je bila jedino Venezuela/FOTOLIA

Unatoč boljoj ukupnoj ocjeni, i dalje smo čvrsto pri dnu ljestvice, rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partnerski institut hrvatsko Nacionalno vijeće za konkurentnost, objavio je Godišnjak svjetske konkurentnosti 2016. prema kojem je Hrvatska, kao i lani, ponovno zauzela 58. mjesto od ukupno 61. vodeće svjetske ekonomije, što znači da je po konkurentnosti bolja jedino od Mongolije, ratom poharane Ukrajine i Venezuele, zemlje čiji se gospodarski sustav urušio. Ljestvica konkurentnosti IMD-a prikazuje 342 kriterija od kojih se dvije trećine odnose na statističke indikatore, a ostatak na istraživanje mišljenja gospodarstvenika. 

Loša mirovinska politika   
Godišnjak svjetske konkurentnosti mjeri koliko dobro zemlje upravljaju svim svojim resursima i kompetencijama kako bi olakšale dugoročno stvaranje vrijednosti. Metodologija IMD-a temelji se na analizi gospodarskih rezultata, efikasnosti javnog i poslovnog sektora te infrastrukture.   U ovogodišnjem izvješću Hong Kong je prvi put vodeća ekonomija i prestigao je SAD na ljestvici konkurentnosti, sad je na trećem mjestu. Švicarska je druga, a među prvih deset su i Singapur, Švedska, Danska, Irska (koja je napredovala za devet mjesta) te Nizozemska, Norveška i Kanada. Izvješće pokazuje da zemlje istočne Europe napreduju na ljestvici konkurentnosti te se izjednačavaju sa zemljama zapadne Europe.

Češka je tako 27. najkonkurentnije gospodarstvo, a slijede Litva (30.), Estonija (31.) i Poljska (33.). Među najbržerastućima su gospodarstva Latvije (37.), Slovačke (40.) i Slovenije, koja je napredovala za šest mjesta (43.), Mađarska je 46., Rumunjska 49. a Bugarska 50. Hrvatskoj je poboljšan indeks cijena zbog niske inflacije, niže cijene najma stanova i poslovnih prostora, a najveći pad zabilježen je u području indeksa fiskalne politike zbog povećanja razine javnog duga i lošijih anketnih ocjena upravljanja javnim financijama i vođenja mirovinske politike. 

Nedostatni pomaci Hrvatske
Nešto bolje (56.) Hrvatska je plasirana po kriteriju koliko mjere Vladine politike pogoduju konkurentnosti, a na istom je mjestu i po pitanju efikasnosti domaće ekonomije.  Po kriteriju poslovne učinkovitosti, pokazatelju koji mjeri kako nacionalno okruženje potiče tvrtke da posluju na inovativan, profitabilan i odgovoran način Hrvatska je na zadnjem, 61. mjestu.  Nešto bolje RH  je plasirana jedinon po kriteriju razvijenosti infrastrukture, odnosno dostupnosti tehnoloških i ljudskih resursa: tu je na 43. od 61. mjesta.

"Izvješće pokazuje da se na globalnoj razini procesi ubrzano mijenjaju i naši pomaci su nedostatni da bi podigli Hrvatsku na ljestvici konkurentnosti, jer su druge zemlje također nastavile napredovanje. Unatoč boljoj ukupnoj ocjeni, i dalje smo čvrsto pri dnu ljestvice, najslabiji od svih novih članica EU. Stoga je nužno pokrenuti procese koji će poboljšati našu poziciju na ljestvici konkurentnosti i time stvoriti preduvjete za pokretanje investicija i stvaranja radnih mjesta", komentirao je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost. Iza Hrvatske se 2008. nalazilo šest zemalja (Indonezija, Argentina, Meksiko, Južna Afrika, Ukrajina i Venezuela), a 2014. lošija je bila jedino Venezuela.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Hrvatcka je najbolja

Hrvatska, jekao i lani, ponovno zauzela 58. mjesto od ukupno 61. vodeće svjetske ekonomije, što znači da je po konkurentnosti bolja jedino od Mongolije, ratom poharane Ukrajine i Venezuele, zemlje čiji se gospodarski sustav urušio.

https://www.instagram.com/rvatina/

New Report

Close