Hrvatska je u Dansku izvezla robe za 30,7 milijuna eura, a uvezla za 201,4 mil. eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2014. u 12:54
Thinkstock

U izaslanstvu koje prati kraljevski par su i predstavnici tridesetak danskih tvrtki.

– Energetika, zaštita okoliša, poljoprivreda i prehrambena industrija, samo su neka od područja s potencijalom za jačanje gospodarske suradnje Danske i Hrvatske, istaknuto je danas na Hrvatsko-danskom poslovnom forumu, koji je održan u sklopu službenog posjeta danske kraljice Margarete II i njenog supruga princa Henrika Hrvatskoj.

U izaslanstvu koje prati kraljevski par su i predstavnici tridesetak danskih tvrtki.

Dosadašnjim investicijama danskih tvrtki u Hrvatskoj stvorena je dobra osnova za daljnja ulaganja, kazao je predsjednik Republike Ivo Josipović i istaknuo kako potencijala za jačanje suradnje ima u područjima energetike, prehrambene industrije, poljoprivrede, drvne i drvno prerađivačke industrije, itd.

Hrvatska nudi niz mogućnosti kojima valja posvetiti pažnju, rekao je hrvatski predsjednik izdvajajući pritom projekte LNG terminala na Krku te istraživanja plina u hrvatskom dijelu Jadrana.

Princ Henrik je također kazao kako se brojne mogućnosti za suradnju na područjima energetike, zaštite okoliša, prehrambene industrije, zdravstva i farmaceutske industrije.

I Hrvatska i Danska su male zemlje s malim unutarnjim tržištem, rekao je princ Henrik dodajući kako su danske tvrtke shvatile da im Hrvatska može poslužiti kao ulazak u regiju jugoistočne Europe.

Smatra i kako je dansko-hrvatska gospodarska suradnja u mnogim područjima vrlo dobro razvijena, no mnogo je mogućnosti za njeno jačanje te se nada kako će i današnji forum tome doprinijeti.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić je naveo kako se u Hrvatskoj vide prvi efekti članstva u EU koji se ogledaju u pojačanom izvozu, posebice u zemlje EU. U zadnjih sedam mjeseci za oko 20 posto je porastao izvoz prema zemljama EU, kazao je.

Uz napomenu kako je Hrvatska do sada bila uglavnom uvozno orijentirana zemlja, s velikim deficitom u robnoj razmjeni, Grčić je rekao i kako oporavak industrijske proizvodnje nakon pet – pet i pol godina krize i rast izvoza govore da se osnovne strukturne promjene događaju i da je pred nama jedna uzlazna faza razvoja gospodarstva.

Hrvatska je mala ali otvorena zemlja. Razumljiv je oprez investitora pri ulasku na hrvatsko tržište, ulazi se uglavnom s manjim investicijama, ispituje se teren i tržište u pripremi većih projekata, za koje mislim da neće izostati, kazao je.

Izrazio je nadu da će današnji forum dati konkretne poslovne rezultate i rezultirati novim ulaganjima u Hrvatskoj te sklapanjem novih poslovnih odnosa koji će unaprijediti suradnju dvije zemlje.

Hrvatska Vlada će čvrsto stajati uz vas, naš prioritet je poticaj investitorima, poručio je Grčić.

Danska je 20. ulagač u Hrvatsku, a njezine najveće investicije su tvornica kamene vune Rockwool Adriatic, pivovara Carlsberg Croatia, tvornica za proizvodnju podložaka za jaja Hartmann, tvornica naplataka i guma za radne i poljoprivredne strojeve Starco Beli Manastir i dr.

Hrvatska je u Dansku u 2013. izvezla robe za 30,7 milijuna eura, a uvezla robe za 201,4 milijuna eura.

Komentari (2)
Pogledajte sve

zato su i došli da nam uvale još 200 milijuna eura robe.bolje nam je da se okrenemo bih i albaniji,makedoniji,srbiji,di naša roba prolazi.šta mi možemo na zapadu prodati,osim da dovedemo još 10 milijuna turista iz eu.danci su inače dobri turisti i dosta troše.puno više od švaba.

danas gledam ,samo venecija ima 20 milijuna turista a mi 11m na obali od 1200 km.realno možemo imati 30 milijuna turista godišnje.

može i mora bolje [emo_namigusa]

New Report

Close