Hrvatska industrijska proizvodnja i dalje se kreće silaznom putanjom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. siječanj 2013. u 09:22
Thinkstock

DZS će danas objaviti izvješće o industrijskoj proizvodnji u prosincu prošle godine, koje će, prema procjenama, pokazati da je aktivnost pala više od 5 posto.

Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u prosincu prošle godine, koje će, procjenjuju makroekonomisti, pokazati da je aktivnost pala više od 5 posto.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u prosincu industrijska proizvodnja skliznula za 5,5 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Pritom svi očekuju pad, i to u rasponu od 4 do 6,9 posto. Pokažu li se procjene točnima, bio bi to veći pad proizvodnje nego u studenome, kada je skliznula za 4,3 posto. Dugotrajno slabljenje industrijske aktivnosti ponajviše je posljedica nejake domaće i inozemne potražnje.

„Nastavak pada industrijske proizvodnje posljedica je slabljenja domaće i inozemne potražnje te strukturnih problema i nekonkurentnosti domaće industrije“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine. Na slabost domaće potražnje ukazuje pad prometa u trgovini na malo devet mjeseci zaredom. Posljednjih mjeseci pad potrošnje iznosio je više od 5 posto na godišnjoj razini. Uz to, slabi i inozemna potražnja jer je gospodarstvo eurozone, našeg najvećeg trgovinskog partnera, uronilo u recesiju.

U 11 mjeseci prošle godine industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj pala za 5,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a oporavak aktivnosti ne očekuje se tako skoro. „Očekivano smanjenje kupovne moći građana u 2013., intenzivnije restrukturiranje prerađivačkog sektora uslijed pristupanja Europskoj uniji, te naznake daljnjeg smanjenja proizvodnje u eurozoni ograničavaju potencijal za oporavak domaće industriju kratkom roku“, zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close