Hrvatska i EU postigle dogovor o ‘lex Perković’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. rujan 2013. u 12:20
Orsat Miljenić; Photo: Robert Anic/PIXSELL

“Zakon će stupiti na snagu što je prije moguće, a najkasnije do 1. siječnja 2014.”, rekao je Orsat Miljenić.

Hrvatska je u srijedu postigla kompromis s Europskom komisijom prema kojem bi promijenjeni zakon o primjeni europskog uhidbenog naloga stupio na snagu najkasnije 1. siječnja 2014., što će omogućiti prekid postupka za uvođenje sankcije Hrvatskoj zbog kršenja europske pravne stečevine, objavili su u Bruxellesu ministar pravosuđa Orsat Miljenić i potpredsjednica Komisije Viviane Reding.

"Zakon će stupiti na snagu što je prije moguće, a najkasnije do 1. siječnja 2014.", rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka Orsat Miljenić.

Hrvatska je i ranije izrazila spremnost da promijeni sporni zakon, kolokvijalno nazvan "lex Perković", s tim da bi on stupio na snagu 15. srpnja 2014., što je Europskoj komisiji bilo neprihvatljivo.

Stoga je Komisija prošli tjedan započela postupak konzultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora, zbog toga što hrvatski zakon o uhidbenom nalogu nije u skladu s europskom pravnom stečevinom. Zemlje članice imale su deset radnih dana da se o tome očituju.

Nakon toga uslijedila je živa diplomatska aktivnost i učestali kontakti kako bi se spriječilo uvođenje sankcija.

Isti dan kada je Komisija najavila pokretanje postupka telefonski su razgovarali premijer Zoran Milanović i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i dogovorili se da će pokušati učiniti sve kako bi se spriječile sankcije, a nakon toga hrvatski predstavnici su bili u stalnom kontaktu s Europskom komisijom.

Komentari (2)
Pogledajte sve

koji su ovo bombastični naslovi.i prije nego što je zakon izglasan većini je bilo jasno da će opet biti sr…ti, pa lizati.
sada se ovo pres…anje nastoji prikazati kao još jedan veliki uspjeh hrvatske politike.
a još kada premijer počme baliti o ravnopravnosti…. bilo bi lijepo imati televizor sa opcijom ignore.

Drugim riječima, Milanović se pošteno osramotio…

New Report

Close