Hrvatska i dalje korumpiranija od većine

Autor: Poslovni.hr/HRT , 05. prosinac 2012. u 12:51
Thinkstock

Indeks percepcije korupcije najstariji je alat za mjerenje korupcije u svijetu koji Transpardncy international objavljuje od 1995.

Prema Indeksu percepcije korupcije (IPK) za 2012. Hrvatska je daleko ispod EU prosjeka, javlja HRT. Na ljestvici od 0 (potpuna korupcija) do 100 (bez korupcije), Hrvatska je procijenjena ocjenom 46 kao i Slovačka, objavio je Transparency International Hrvatska na konferenciji za novinare. Od EU zamalja lošiju ocjenu od Hrvatske imaju Rumunjska, Italija, Bugarska i Grčka. Hrvatska je najbolje ocijenjena od zemalja u regiji.

BiH nalazi na 72. mjestu na popisu od 176 zemalja, s ocjenom 42 na ljestvici od 0 do 100. Jedina država iz regije bivše Jugoslavije koja je trenutačno članica EU je Slovenija i ona je ove godine na 37. mjestu ljestvice CPI. U široj regiji najlošije je ocijenjena Albanija i ona je na 113. mjestu ljestvice CPI. Indeks percepcije korupcije najstariji je alat za mjerenje korupcije u svijetu koji Transpardncy international objavljuje od 1995. Indeks se sastavlja na temelju istraživanja koja su provele strane nezavisne ustanove, a ocjene su se do ove godine kretale od 0 (potpuna korupcija) do 10 (bez korupcije). Od ove godine koristi se nova metodologija procjene Indeksa percepcije.

Hrvatska je prošle godine dobila ocjenu 4.0, za desetinu boda manje nego godinu prije. Smatra se da u zemljama s ocjenom 5 i višom korupcija ne ugrožava daljnji razvoj gospodarstva i društva u cjelini. S ocjenom ispod 5, suprotno od toga, ugrožava daljnji razvoj gospodarstva i uopće društva.

Komentirajte prvi

New Report

Close