Hrvatska drvna industrija raste dvoznamenkasto

Autor: Poslovni.hr , 02. siječanj 2017. u 15:21
Rast traje od 2012. godine, Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

U segmentu proizvodnje namještaja bilježi se porast broja zaposlenih osoba u jedanaest mjeseci prošle godine za 3,2 posto na godišnjoj razini.

Drvna industrija nastavlja s dvoznamenkastim stopama rasta koje su pokrenute 2012. godine. Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku otkrivaju da je desezonirani indeks proizvodnje namještaja u studenom iznosilo 125,4, dok je za sektor prerade drveta iznosio 102,8.

“Analizirajući kalendarske stope promjena i uspoređujući pokazatelje s periodom od prije godinu dana, može se uočiti da je prerada drva tijekom srpnja, rujna i listopada prolazila kratkoročni pad pokazatelja, dok aktualni podaci iz studenog pokazuju da je stopa rasta u studenom ponovno pozitivna”, stoji u priopćenju Drvnog klastera. Posljednje brojke, dodaju, ukazuju na to da na šumi bazirane industrije zadržavaju poziciju jedne od najuspješnijih nacionalnih industrija pri čemu se više od 94 posto svih materijala bazira na domaćim drvnim sirovinama, a više od 65 posto ostvarene proizvodnje namijenjeno je izvozu.

U segmentu proizvodnje namještaja bilježi se porast broja zaposlenih osoba u jedanaest mjeseci 2016. za 3,2 posto na godišnjoj razini. Inače, segment prerade drva čini 3,8 posto, a segment proizvodnje namještaja 2,3 posto industrijske proizvodnje u Hrvatskoj, a kumulativno ta dva segmenta zajednički ostvaruju 3,6 posto u domaćeg bruto domaćeg proizvoda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close